POGLEDAJTE DETALJNU GRAFIKU TRGOVINSKIH ODNOSA EU-RUSIJE Sve veća podela među zemljama Evropske unije, Putin preživljava embargo?
Foto: Kurir

neslaganje

POGLEDAJTE DETALJNU GRAFIKU TRGOVINSKIH ODNOSA EU-RUSIJE Sve veća podela među zemljama Evropske unije, Putin preživljava embargo?

Planeta -

Mađarska neće podržati uvođenje sankcija na ruski gas i naftu jer će to naštetiti našim interesima, jasan je šef diplomatije Peter Sijarto

Jedinstvo Brisela kada je reč o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu biće stavljeno na ozbiljan test tokom samita lidera zemalja članica EU koji će se održati 25. marta!

EU ne sme da se umori

Nakon što je EU pokazala zavidno jedinstvo u uvođenju sankcija Moskvi, koje su bez presedana po obimu, sve se glasnije u Briselu postavljaju pitanja šta je sledeće i koje bi sankcije trebalo da se uvedu.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže za Kurir da će Rusija platiti veliku cenu, ali da će prebroditi sankcije:

- Rusija i te kako može da preživi sankcije EU. Mi kao mala zemlja kojoj je ceo svet uveo najsveobuhvatnije sankcije smo preživeli. Rusija niti je sveobuhvatno sankcionisana, niti od celog sveta, a mnogo je samoodrživija od Srbije. Naravno, platiće veliku cenu i proći najgore posle Ukrajine. Rusija je prekršila Povelju UN, kao i mnogo zemalja pre nje. Sankcije su pitanje elementarnog morala i treba da ih uvedu isključivo oni koji su godinama gurali Ukrajinu u pakao u kom je sada. Mi koji niti smo gazili Rusiju, niti podržavali njene agresivne odgovore treba da gledamo svoja posla.

Rusija, Evropska Unija
foto: Kurir

Kako prenosi portal Politiko, pojedine zemlje, poput Nemačke, šalju signale da su spremne za pauzu u uvođenju novih sankcija Rusiji, dok druge, poput Poljske i baltičkih država, ne žele da se izgubi momentum, što bi Moskva mogla da protumači kao popuštanje kaiša.

- Evropa ne može da odaje utisak umora sve dok se rat u Ukrajini ne bude završio - kaže Gabrijelijus Landzbergis, litvanski ministar spoljnih poslova, i dodaje:

- Ne smemo se umoriti od uvođenja sankcija.

Do sada članice EU nisu uspele da se dogovore o tome da li je sledeći korak uvođenje zabrane na uvoz ruske nafte, što zahtevaju Varšava i tri baltičke zemlje.

- Uvek moramo da gledamo napred i da pripremamo nove moguće sankcije - kaže Jepe Kofod, danski šef diplomatije.

U Briselu su poslednjih dana sve glasniji oni koji pozivaju da se neke opcije ostave u rezervi u slučaju dalje eskalacije i širenja sukoba.

Nije tajna da je Mađarska jedna od država koje se protive uvođenju sankcija Rusiji na uvoz energenata. Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto upozorava da je uvođenje sankcija na ruske energente mač sa dve oštrice i da je uvođenje zone zabranjenog leta vrlo rizično i može da dovede do širenja sukoba.

Trajaće godinama?

- Mađarska neće podržati uvođenje sankcija na ruski gas i naftu jer će to naštetiti našim interesima. Pitanje energenata nije pitanje ideologije. Nikakve sankcije koje mogu da ugroze snabdevanje Mađarske energentima nećemo podržati - rekao je Sijarto.

EU iz Rusije uvodi 40 odsto svojih potreba za gasom i oko 30 odsto svojih potreba za sirovom naftom. Dužina i ishod rata su daleko od predvidljivog i članice EU moraju imati na umu da uvedene sankcije mogu trajati godinama, što predstavlja dodatni problem jer je nemoguće pronaći zamenu za ruske energente za sledeću zimu.

LJUBODRAG SAVIĆ, EKONOMISTA

Sankcije su izraz nemoći

Ljubodrag Savic
foto: Printscreen

Rusija može i mora da se izbori sa sankcijama koje je uvela Evropska unija. Srbija je bila u mnogo goroj poziciji pa je uspela da se izbori, tako da verujem da će i Rusija. Svako uvođenje sankcija nikome nije u interesu jer su sankcije samo izraz nemoći da se postigne odgovarajuće rešenje. S druge strane, smatram da su neke evropske zemlje pogrešile što su uvele sankcije, na primer Nemačka.

DARKO TRIFUNOVIĆ, ANALITIČAR

Milijarde na sigurnom

Darko Trifunović
foto: Kurir televizija

Pitanje je koliko ruska ekonomija može da izdrži sankcije. Pritom, svakog dana se otkrivaju milijarde ruskih oligarha po Devičanskim ostrvima i drugim poreskim rajevima, dok s druge strane imamo običan narod, koji je i pre sukoba živeo ispod svakog proseka, a sada će upravo taj narod biti najviše pogođen ovim sankcijama. Ruska ekonomska moć je nikakva. Zamrznuta su joj ogromna sredstva. Rusiju i Ruse ceo svet gleda kao agresora i opet, ni krivi ni dužni, stradaju obični građani, koji verovatno neće moći da putuju nigde na Zapad.

Kurir.rs / A. Kocić, B. Vukčević Foto:

37:57

USIJANJE 22.03.2022.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track