NEVEROVATAN USPEH NAUČNIKA: Pretvorili matične ćelije u koštane uz pomoć zvuka
Foto: Wang Song / Xinhua News / Profimedia

medicina

NEVEROVATAN USPEH NAUČNIKA: Pretvorili matične ćelije u koštane uz pomoć zvuka

Planeta -

Matične ćelije imaju jednu neverovatnu sposobnost – mogu da se transformišu u bilo koju drugu vrstu ćelija.

Zahvaljujući toj njihovoj "supermoći", naučnici ih koriste u medicini jer imaju potencijal da "poprave" oštećene delove tela nakon povreda ili teške bolesti. Ali, da bi to uspeli, naučnici moraju da manipulišu matičnim ćelijama kako bi ih pretvorili u potrebnu vrstu tkiva.

Kako prenosi Sajens alert, za manipulaciju matičnim ćelijama koriste se različite tehnike, a stručnjaci su nedavno predstavili novi, neinvazivan način stimulisanja matičnih ćelija pomoću visokofrekventnih zvučnih talasa.

Naučnici su, zapravo, uspeli da uz pomoć zvuka pretvore matične ćelije u koštane za samo 5 dana i 10 minuta tretmana dnevno.

Eksperti se nadaju da bi ova nova metoda, koja ima nekoliko prednosti u odnosu na dosadašnje, mogla da se koristi za ponovni rast kostiju nakon raka ili neke druge vrste degenerativne bolesti.

"Zvučni talasi skraćuju vreme lečenja koje je obično potrebno da bi matične ćelije počele da se pretvaraju u koštane. Uz to, ova metoda ne zahteva posebnu primenu lijekova za kosti i vrlo ju je lako primeniti na matične ćelije", rekla je biohemičarka Ejmi Gelmi sa Kraljevskog instituta za tehnologiju u Melburnu (RMIT).

Stručnjaci navode da se ova metoda može koristiti sa više vrsta matičnih ćelija, uključujući i one koje se dobijaju iz masti, koje nije tako bolno uzeti iz tela.

"Pomoću zvučnih talasa možemo na matičnim ćelijama da primenimo potrebnu količinu pritiska na pravim mestima i tako pokrenemo proces transformacije", rekao je hemijski inženjer Lesli Jeo sa RMTI-a.

Istraživanje naziva Short-Duration High Frequency MegaHertz-Order Nanomechanostimulation Drives Early and Persistent Osteogenic Differentiation in Mesenchymal Stem Cells objavljeno je u časopisu Small.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track