NEĆU DA BUDEM ZAROBLJENA Trans žene imaju problem da odu iz Ukrajine
Foto: EPA/Wojtek Jargilo

NEĆU DA BUDEM ZAROBLJENA Trans žene imaju problem da odu iz Ukrajine

Planeta -

Trans ženama je navodno zabranjen prolaz u sigurnije zemlje, uprkos njihovom pravnom statusu žena i opasnosti koju predstavlja ruska transfobična politika.

Dok su čudne ruke pretraživale njeno telo i povlačile kosu da bi proverile da li je perika, Džudis je gledala u lica ukrajinskih graničara i osetila strah i očaj.

-Ukrajinski graničari vas svlače i svuda vas dodiruju, kaže Džudis.

-Možete da vidite na njihovim licima da se pitaju ’šta ste vi?‘ kao da ste neka životinja ili tako nešto, rekla je ona, prenosi britanski Gardijan.

Džudis je transrodna žena čiji je izvod iz matične knjige rođenih definiše kao žensko. Pravno, nema razloga da joj se ne dozvoli da prođe sa hiljadama žena koje svakodnevno prelaze ukrajinske granice na sigurno.

Ipak, 12. marta oko 4 sata ujutro, posle duge i ponižavajuće potrage, graničari su utvrdili da je reč o muškarcu i sprečili njen prolazak u Poljsku.

Kada je Ukrajina uvela vanredno stanje 24. februara, svim muškarcima između 18 i 60 godina zabranjeno je da napuste zemlju. Od tada se procenjuje da je stotine ukrajinskih trans osoba pokušalo da pređe granicu.

Aktivisti i humanitarni radnici su za Gardijan rekli da su, uprkos svom zakonskom statusu žene, desetine njih maltretirano i potisnuto nazad na granice, pri čemu se mnogi plaše za svoje živote u slučaju da ruski transfobični režim preuzme vlast.

Prema Međunarodnom udruženju lezbijki, gejeva, biseksualaca, trans i interseksualaca, Ukrajina se nalazi na 39. mestu od 49 evropskih zemalja po ukupnom tretmanu LGBTQ+ osoba.

Gej brakovi nisu dozvoljeni u zemlji, hrišćanska pravoslavna crkva smatra homoseksualnost grehom i ne postoje zakoni protiv diskriminacije koji bi zaštitili LGBTQ+ osobe.

Od 2017. godine, trans osobe u Ukrajini su pravno priznate, ali moraju proći opsežnu psihijatrijsku opservaciju i dugotrajan birokratski proces pre nego što se njihov pol može odraziti na formalne dokumente.

Uhvaćeni u ovaj složeni proces, hiljade ukrajinskih trans osoba nije imalo lični dokument ili sertifikat kada je izbio rat.

- Vanredno stanje kaže da su svi muškarci obavezni da služe vojsku, tako da ne mogu da napuste zemlju, kaže Olena Ševčenko, 39, branilac ljudskih prava i predsedavajuća Insajta, ukrajinske LGBTQ+ organizacije.

-Tehnički, zakon se odnosi i na trans osobe, uključujući i sertifikovane trans muškarce i trans žene koje nisu promenile dokumenta. Ali zvuči kao da ukrajinski graničari sprečavaju čak i trans osobe sa važećim sertifikatom koji odražava njihov novi pol da napuste Ukrajinu, a niko ne zna zašto, rekla je ona.

Džudis je iz Svatove, oblasti Luganska, koju kontrolišu separatisti koje podržava Moskva, pobegla u Kijev pre nego što su ruske snage zauzele njen rodni grad.

- Čim sam stigla u selo blizu prestonice, bakina kuća u Svatovi je uništena od projektila, kaže ona.

-Nakon što sam otišla nisam imala novca i živela sam u podrumu u selu na periferiji Kijeva. Jednog dana je raketa pala na oko 150 metara od kuće u kojoj sam bila. Od tada sam imala noćne more da mi je bomba odnela udove, dodaje.

U žurbi da napuste bombardovana sela, hiljade Ukrajinaca nije prestajalo da sakuplja dokumenta kao što su pasoši, ili nikada ranije nisu podneli zahtev za izdavanje.

Prepoznajući ovu poteškoću i hitnu potrebu da se pomogne ljudima da odputuju na sigurno kada je počelo rusko granatiranje, ukrajinska vlada je naložila zvaničnicima da priznaju bilo kakvu ličnu kartu ili dokument – original ili fotokopiju – na granicama.

Ali čim je Džudis prošle nedelje stigla na granični prelaz, dvojica stražara su je zaustavila i zamolila je da ih prati do prostorije pored carinarnice, gde su je fizički pregledali.

-Posle je jedan od čuvara rekao, 'ti si momak, pa gubi se odavde', i rekao mi da bih treblo da budem zahvalan što nisu pozvali policiju, iako imam pravno valjan dokument koji kaže da sam ja žensko, kaže Džudis.

- Idi u rat, odgovorili su, dodajući da je više od 3 miliona ljudi već pobeglo iz zemlje i da je neće pustiti.

Alis, 24, trans žena iz Brovara, grada u blizini Kijeva, ispričala je slično iskustvo.

Nju i njenu suprugu Helen, 21-godišnjakinju koja se deklariše kao nebinarna, zaustavili su graničari tokom pokušaja da pređu u Poljsku.

- Odveli su nas u zgradu blizu graničnog prelaza, priča Alisa.

- U prostoriji su bila tri policajca. Rekli su nam da skinemo jakne. Proverili su naše ruke, ruke, proverili moj vrat da vide da li imam Adamovu jabučicu. Dodirnuli su mi grudi. Nakon što su nas pregledali, graničari su nam rekli da smo muškarci. Pokušali smo da objasnimo našu situaciju, ali ih nije bilo briga, objašnjava.

LGBTQ+ udruženja i branitelji ljudskih prava upozoravaju da, od početka invazije, trans osobama ponestaje hormona zbog zatvaranja apoteka i nedostatka lekova širom zemlje.

- Ako iznenada prestanete da uzimate hormone, to je izuzetno štetno za vaše zdravlje, kaže Alis.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track