VIŠE OD POLOVINE AMERIKANACA NE PODRŽAVA BAJDENOVO VOĐENJE DRŽAVE Građane najviše brine inflacija, i ruska invazija na Ukrajinu
Foto: EPA Chris Kleponis Pool

Uoči izbora za kongres 8. novembra

VIŠE OD POLOVINE AMERIKANACA NE PODRŽAVA BAJDENOVO VOĐENJE DRŽAVE Građane najviše brine inflacija, i ruska invazija na Ukrajinu

Planeta -

U SAD je podrška predsedniku Džou Bajdenu pala na najniži nivo od 40 odsto. Rezultati ankete donose nove zabrinutosti demokratama, koje će nastojati da zadrže većinu u Kongresu na dopunskim izborima 8. novembra.

Nedavna anketa Rojtersa pokazuje da 54 odsto Amerikanaca ne podržava Bidnovo vođstvo zemlje u trenutku kada se SAD bore sa visokom inflacijom, a ruska invazija na Ukrajinu je takođe stavila geopolitičke strahove u centar.

Bajdenova popularnost je pala za još tri procentna poena u odnosu na nedelju dana ranije i sada je u potpunosti izjednačena sa podrškom koju je uživao Bidnov republikanski prethodnik Donald Tramp u isto vreme njegovog predsedavanja.

Najmanja podrška koju je Tramp uživao bila je 33 odsto u decembru 2017, godinu dana nakon njegovog izbora.

Na pitanje šta ih najviše brine, ispitanici su na prvo mesto stavili ekonomiju, a zatim rat i sukobe u inostranstvu.

Prvi pad zbog kovida i Avganistana

Podrška Bajdenu počela je da opada sredinom avgusta, kada je broj smrtnih slučajeva povezanih sa covid-19 počeo naglo da raste u Sjedinjenim Državama, a haos je zavladao u Avganistanu nakon povlačenja američkih snaga iz zemlje.

79-godišnji demokratski predsednik pokušao je da ublaži uzavrele političke strasti posle Trampovog izuzetno polarizovanog predsedništva, ali istraživanja pokazuju da je dao sve od sebe da ujedini podeljenu naciju.

Dok 77 odsto demokratskih birača pozitivno ocenjuje njegov rad, među republikancima je samo 10 odsto, a među nezavisnim biračima 27 odsto.

Demokrate trenutno imaju izuzetno minimalnu većinu u Predstavničkom domu i Senatu – gubitak bilo koje većine bi zadao težak udarac Bajdenu i njegovom programu.

Kurir.rs/RTV Slo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track