OBOGATIO RUSKE OLIGARHE, A SADA NAPUSTIO PUTINA: Ko je Anatolij Čubajs, nekada ključni čovek Rusije! VIDEO
Foto: TASS / ddp USA / Profimedia

pobegao?

OBOGATIO RUSKE OLIGARHE, A SADA NAPUSTIO PUTINA: Ko je Anatolij Čubajs, nekada ključni čovek Rusije! VIDEO

Planeta -

Anatolij Čubajs je podneo ostavku, potvrdio je Kremlj. On se navodno protivi ratu i ne planira da se vrati u Moskvu. Za njega se kaže da je bio ključni čovek koji je rasprodao bogatstvo SSSR-a oligarsima iz 1990-ih.

Ruski izaslanik za klimu Anatolij Čubajs (66) podneo je ostavku i napustio zemlju u znak protesta zbog rata predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, čime je postao najviši zvaničnik koji je raskinuo sa Kremljom zbog invazije.

On navodno ne planira da se vrati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je Rojtersu da je Čubajs podneo ostavku.

Čubajs je ruski poslovni oligarh koji je bio odgovoran za privatizaciju u Rusiji kao uticajni član administracije Borisa Jeljcina početkom 1990-ih.

Tokom ovog perioda bio je ključna figura u uvođenju tržišne ekonomije i principa privatne svojine u Rusiji nakon pada Sovjetskog Saveza. Njegovi protivnici su ga osudili kao tvorca ruskih oligarha, čoveka koji je rasprodao bogatstvo SSSR-a maloj grupi oligarha.

Od decembra 2020. godine radio je kao specijalni izaslanik predsednika Ruske Federacije za odnose sa međunarodnim organizacijama, a danas je napustio funkciju u znak protesta protiv invazije na Ukrajinu.

Pre te funkcije bio je na čelu državne tehnološke kompanije RUSNANO, koju vodi od 2008. godine. Bio je i jedan od zagovornika ekonomskih reformi u Rusiji.

Kurir.rs/Net.hr

Bonus video:

00:33

Najteža humanitarna situacija u Marijupolju i Hersonu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track