KOLAPS ČEŠKIH PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA ZBOG RATA: Em su izgubili rusko tržište, em su im bitni dobavljači u Ukrajini
Foto: Profimedia

ekonomija

KOLAPS ČEŠKIH PROIZVOĐAČA AUTOMOBILA ZBOG RATA: Em su izgubili rusko tržište, em su im bitni dobavljači u Ukrajini

Planeta -

Ukrajinski proizvođači su prestali da proizvode žičane pojaseve potrebne za proizvodnju automobila, ali evropski proizvođači nisu u mogućnosti da popune prazninu zbog nedostatka sirovina kao što je bakar.

Prema češkom ekonomskom dnevniku Hospodarske novini (HN), trenutna situacija bi mogla dovesti do kolapsa lokalnih dobavljača automobila.

„Očigledno je da skoro sve evropske automobilske kompanije imaju dobavljače kablovskih paketa u Ukrajini“, rekao je za HN Daniel Otahal, direktor prodaje KES-a (kablovski i električni sistemi).

„Kolaps automobilske industrije u EU je skoro siguran, u periodu od nekoliko nedelja, ako ne i meseci“, upozorio je Otahal.

Češki proizvođač automobila Škoda potvrdio je da ima problema sa tri glavna dobavljača iz Ukrajine i pet drugih podizvođača. Kompanija je već obustavila proizvodnju svojih električnih vozila, javio je HN.

Nedostatak kablovske opreme je još jedan udarac za češku automobilsku industriju nakon nedavnih problema uzrokovanih pandemijom COVID-19 i nedovoljnim zalihama čipova. Štaviše, industrija je veoma zavisna od gasa i struje. Uz vrtoglave cene energenata i očekivane efekte sankcija EU protiv Rusije, automobilska industrija postaje nervozna zbog svoje bliske budućnosti.

Kao odgovor na invaziju Ukrajine, Škoda, jedan od najvećih čeških izvoznika, odlučila je da obustavi sve svoje aktivnosti u Rusiji i obustavi izvoz automobila u tu zemlju. Rusija je do sada bila značajna izvozna destinacija i Škodino drugo najveće tržište u 2021.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track