OBJAŠNJENA SNAGA PUTINOVE EKONOMSKE BOMBE: Evo kako plaćanje prirodnog gasa u rubljama utiče na rusku valutu!
Foto: EPA / Yuri Kochetkov, Shutterstock

drama

OBJAŠNJENA SNAGA PUTINOVE EKONOMSKE BOMBE: Evo kako plaćanje prirodnog gasa u rubljama utiče na rusku valutu!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je da će ubuduće „neprijateljske zemlje” plaćati gas isključivo u rubljama.

Centralna banka je dobila zadatak da u roku od nedelju dana razvije mehanizam plaćanja izvezenog gasa u rubljama, a pod neprijateljskim zemljama Putin podrazumeva SAD i sve članice Evropske unije.

Reč je zapravo o porezu koji ima za cilj da ojača rusku valutu, koja je doživela nagli pad vrednosti u poslednjih mesec dana, odnosno od invazije Ukrajine i pooštravanja sankcija zapadnih zemalja.

Naime, vrednost ruske valute mesecima pre invazije uglavnom se kretala od 85 do 90 rubalja za evro, da bi posle invazije oslabila na oko 145 rubalja za evro. Danas je, međutim, došlo do jačanja i kurs je oko 11 rubalja za evro.

U pokušaju da sačuva vrednost valute, Putin je krajem februara uveo neke slične mere, zabranivši Rusima da iznose devize - dolare i evre - iz zemlje.

Takođe, ruski izvoznici su dobili obavezu da 80 odsto svoje devizne zarade konvertuju u rusku valutu, pa zabrana prodaje gasa u strane valute nije preveliko iznenađenje.

S druge strane, SAD, Evropska unija i druge zemlje ranije su isključile najvažnije ruske finansijske institucije iz SVIFT-a, globalnog platnog sistema. Blokirane su i sve transakcije ruske centralne banke, upravo da bi se neutralisale devizne rezerve koje Rusija ima u inostranstvu.

Kurir.rs/Telegram.hr,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track