KOLIKO JE RUSKIH VOJNIKA POGINULO U RATU U UKRAJINI? Moskva pre tri nedelje poslednji put objavila informacije
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY, Profimedia, Printscreen/Telegram

ruska vojska

KOLIKO JE RUSKIH VOJNIKA POGINULO U RATU U UKRAJINI? Moskva pre tri nedelje poslednji put objavila informacije

Planeta -

Prošle su tri nedelje otkako je Rusija ažurirala zvanični broj poginulih tokom invazije na Ukrajinu, ostavljajući otvorenim pitanje koliko je njenih vojnika ubijeno ili ranjeno u haotičnoj početnoj fazi rata.

Početkom marta, rusko ministarstvo odbrane priznalo je da je 498 ruskih vojnika poginulo u akciji i 1.500 ranjeno, što je veliki broj nakon samo 10 dana borbi koje su ukazivale na opasnost od pokušaja da zauzmu Kijev u munjevitom napadu, prenosi Gardijan.

Kritičari su rekli da se prema zvaničnim vladinim brojkama treba odnositi sa skepticizmom.

A američki i ukrajinski zvaničnici su od tada tvrdili da je Rusija imala 10, 20 ili 30 puta više žrtava, tvrdeći da bi ruski gubici mogli da se porede sa ratovima u Čečeniji ili Avganistanu.

I usred informativnog vakuuma u ​​Rusiji, glasine o velikim gubicima nastavile su da se šire, pa mnogi danas tvrde da je u sukobima ubijeno još stotine ili hiljade vojnika.

- To je skoro državna tajna, rekao je ruski vojni komentator koji je zamolio da ostane anoniman kako bi govorio o tom pitanju.

-Ne znamo tačno koliko je ljudi umrlo … u datom trenutku, bolje je da razgovaramo o drugim pitanjima, dodao je.

Ruske medijske kuće koje nastavljaju da rade unutar zemlje uglavnom su prestale da izveštavaju o broju poginulih u ratu, pošto su cenzori zabranili bilo kakvu diskusiju koja sukob naziva ''ratom'' ili ''invazijom'', ocenjuje britanski Gardijan.

Ali u ponedeljak, ruski tabloid Komsomolskaja Pravda objavio je bombu duboko zakopanu u vesti o ratu: ''Prema podacima ruskog ministarstva odbrane … 9.861 ruski vojnik je ubijen u akciji, a 16.153 je ranjeno''.

Samo nekoliko minuta kasnije, vest je nestala.

Nijedna druga ruska novinska agencija nije objavila podatke, a nije jasno zašto bi samo Komsomolskaja Pravda imala pristup tim informacijama.

Snimci ekrana (skrinšotovi) i arhivirane verzije izbrisanog izveštaja brzo su postali viralni, pošto su kritičari ukazivali na članak kao na dokaz da Kremlj trpi katastrofalne gubitke u ratu.

List je kasnije tvrdio da je njegov sajt hakovan.

-Pristup administrativnom interfejsu je hakovan na veb stranici Komsomolskaja Pravda i u ovoj publikaciji je napravljen lažan podatak o situaciji oko specijalne operacije u Ukrajini, piše na sajtu.

-Lažna informacija je odmah obrisana, dodaje se.

BBC Rusija je u ponedeljak objavio izveštaj u kojem se navodi da je potvrđena smrt 557 vojnika.

Taj izveštaj se zasnivao na vojnicima za koje se moglo potvrditi da su po imenu i prezimenu poginuli u borbama i ostaje najmerodavniji izveštaj o broju poginulih u ratu u Rusiji.

Ranije ove nedelje, Radio Slobodna Evropa, američka državna novinska agencija sa desetinama novinara u regionu, izvestila je da su beloruske bolnice pune ruskih mrtvih iz rata posle nedelja rata.

Ranije ove nedelje, Radio Slobodna Evropa je objavio vest da su beloruske bolnice pune poginulih ruskih vojnika. Oni se pozivaju na izjavu jednog zaposlenog u regionalnoj bolnici u Homelju, koji je rekao da je navodno više od 2.500 leševa poslato iz te regije nazad u Rusiju.

Druge procene su daleko veće.

Američki obaveštajni zvaničnici su ove nedelje dali ''konzervativnu“ procenu da je više od 7.000 ruskih vojnika ubijeno u borbama u Ukrajini od kraja februara, što je broj koji bi premašio zvanični broj poginulih među ruskim vojnicima za dve godine prvog čečenskog rata, koja je upamćena kao posebno brutalna i nasumična kampanja.

A ukrajinski zvaničnici su u ponedeljak uveče procenili da je poginulo više od 15.000 ruskih vojnika, što je broj blizu zvaničnim procenama poginulih sovjetskih vojnika u decenijskom ratu u Avganistanu.

Taj rat je označio značajan pad prestiža sovjetske vojske u inostranstvu, a povlačenje je došlo samo nekoliko meseci pre pada Sovjetskog Saveza.

Analitičari su upozorili da se te informacije uzimaju kao nominalna vrednost tokom rata u kojem zapadne zemlje žele da naglase posledice rata za rusku vojsku, dok Kremlj želi da umanji svoje gubitke.

Sajt Oryx, koji se bavi analizom gubitaka u vojnoj opremi, saopštio je da je Rusija od početka sukoba izgubila 1.666 vozila, uništeno je 111 tenkova, 74 oklopnih vozila, 123 vozila koje koristi pešadija i 312 kamiona, autmobila i džipova.

- Ova lista obuhvata samo ona vozila i opremu za koja postoji fotografski i video zapis dokaz da su uništena u sukobu. Smatramo da su ovi brojevi znatno veći, saopštio je Oryx.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track