GENERALNI SEKRETAR NATO PRODUŽAVA MANDAT ZBOG UKRAJINE? Stoltenberg bi trebalo da preuzme dužnost guvernera Norveške banke
Foto: EPA

rat i posledice

GENERALNI SEKRETAR NATO PRODUŽAVA MANDAT ZBOG UKRAJINE? Stoltenberg bi trebalo da preuzme dužnost guvernera Norveške banke

Planeta -

Norveška televizija TV2 i dnevni list Dagens Naeringsliv preneli su, pozivajući se na neimenovane izvore, da će generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg produžiti svoj mandat na čelu alijanse za još godinu dana zbog rata u Ukrajini.

Stoltenbergov trenutni mandat ističe 1. oktobra, a trebalo bi da preuzme dužnost guvernera Centralne banke Norveške do kraja 2022. godine.

Zvanične potvrde ovih izveštaja nema. Stoltenberg je na pitanje novinara da li će ostati gensek NATO, rekao da takvu odluku treba da donesu zemlje članice.

Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do najveće izbegličke krize u Evropi od Drugog svetskog rata i naterala zapadne zemlje da iz korena preispitaju svoje odbrambene politike.

Stoltenberg, ekonomista po obrazovanju i bivši čelnik norveške Laburističke stranke, bio je norveški premijer od 2000. do 2001. i od 2005. do 2013.

Godinu dana kasnije postao je generalni sekretar NATO-a, a ranije je bio i na pozicijama norveškog ministra finansija i energetike.

Norveška vlada prošlog meseca postavila je zamenicu šefa centralne banke Idu Volden Bahe na mesto guvernera Norges Banke na period do devet mjeseci, a Stoltenberg je trebalo da preuzme čelnu poziciju do kraja godine.

Guverner centralne banke zadužen je za određivanje kamatnih stopa i upravljanje finansijskom stabilnošću, kao i za nadzor nad norveškim državnim fondom, najvećim na svetu sa imovinom od 1.4 milijardi dolara.

Uoči vanrednog samita NATO o Ukrajini, Stoltenberg je upozorio da bi rusko korištenje hemijskog oružja u napadu na Ukrajinu moglo bi dovesti do kontaminacije na teritoriji NATO

"Svaka upotreba hemijskog oružja iz temelja bi promenila prirodu sukoba. Bilo bi to očigledno kršenje međunarodnog prava, a imalo bi široko rasprostranjene i teške posledice", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je naglasio i da je ruski predsednik Vladimir Putin počinio "veliku grešku" invazijom na Ukrajinu čiji je otpor podcenio.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track