PESKOV Bugarska će ruski gas morati da plaća u rubljama, hteli to ili ne!
Foto: Shutterstock

Odluka Kremlja

PESKOV Bugarska će ruski gas morati da plaća u rubljama, hteli to ili ne!

Planeta -

Rusija je u četvrtak izrazila zabrinutost evropskih zemalja u vezi sa planom da se obračuni za isporuku gasa prebace sa evra na rublje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će odluka Moskve stvoriti mnogo problema. On je objasnio da je Bugarska, zemlja preko koje se isporučuje gas za Srbiju i Mađarsku, izjavila da ne želi da pređe na rublje u plaćanju gasa.

Kao odgovor, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je to pitanje zatvoreno i da će Bugarska morati da plati u rubljama „sviđalo se to njima ili ne“.

Međutim, on se osvrnuo na zabrinutost Srbije, ističući da se zemlja uzdržala od bilo kakvih neprijateljskih akata ili komentara protiv Rusije u vezi sa Ukrajinom.

„Ovo se ne odnosi na Srbiju. Problem ostaje da se reši i, naravno, zabrinutost Srbije biće naš glavni prioritet“, rekao je Peskov.

„Apsolutno je normalno, [Vučić] je u pravu, ovo zaista može biti problematična situacija, jer je u ovom slučaju Bugarska preduzela neprijateljske korake protiv nas, pa će morati da plaćaju u rubljama, hteli. to ili ne“, rekao je Peskov.

Ranije ove nedelje, bivši zamenik bugarskog ministra energetike, Javor Kujumdžijev, rekao je da zemlja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa i da joj nedostaju alternative.

U prvom velikom odgovoru na sankcije Zapada, predsednik Vladimir Putin je u sredu najavio da će Rusija sada prihvatiti plaćanje za izvoz gasa u „neprijateljske zemlje“ samo u rubljama.

Vremenski okvir za prelazak na rublje plaćanja gasa još nije objavljen. Međutim, prema rečima Peskova, uslovi za taj potez biće razjašnjeni direktno kupcima ruskog gasa u dogledno vreme.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

02:10

ZBOG SUKOBA U UKRAJINI AUTOMOBILI SKUPLJI I DO 30% Kisin objasnio šta diktira cenu na tržištu, EVO ZBOG ČEGA SKAČE VREDNOST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track