00:40

Lideri zemalja članica NATO-a odlučili da uspostave četiri nove borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj

blog

UŽIVO RAT U UKRAJINI 30. DAN Ukrajinski zvaničnik tvrdi: Šojgu imao infarkt! Ukrajina: Putin već odredio kraj rata

Planeta -

Danas je 30. dan ruske invazije na Ukrajinu.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, PETAK, 25. MART

* Bajden danas u Poljskoj

* Rusi objavili broj svojih i ukrajinskih žrtava

* UN: U Ukrajini ubijen 1081 civil

* Rusi otvorili kopneni koridor ka Krimu?

Geraščenko: Sergej Šojgu imao srčai udar?!

Savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Anton Geraščenko tvrdi da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu imao srčani udar.

"Šojgu je imao srčani udar i zato ga od sredine marta nema u javnosti. Dobio je srčani nakon potpunog neuspeha ruske invazije na Ukrajinu. Sada je na rehabilitaciji u Glavnoj vojnoj bolnici", napisao je Geraščenko na Facebooku.

Ruska televizija juče je Šojgua prikazala kako sedi i razgovara s Putinom. Pre toga nije viđen u javnosti od 11. marta i zbog toga se nagađalo da je bolestan ili čak uhapšen.

Inače, Putin je potpisao zakon o krivičnoj odgovornosti za lažne informacije o ruskim državnim organima koji rade u inostranstvu. Zakon se odnosi na ambasade, kancelarije državnog tužioca, Služba nacionalne garde, rusko Ministarstvo za vanredne situacije i druga.

Kazna predviđena ovim zakonom je ista kao i za diskreditaciju i širenje lažnih vesti o ruskim oružanim snagama.

Sergej Šojgu
foto: EPA / Michail Klimentyev/Sputnik / Kremlin

Zelenski: Rusija izgubila više od 16.000 vojnika u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija izgubila više od 16.000 vojnika od početka invazije na Ukrajinu.

"Ruski gubici prešli su 16.000. Među njima su i visoko rangirani zapovednici" rekao je Zelenski.

Makron: Nema razloga da se gas plaća u rubljama

Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je da ne postoji razlog za prihvatanje ruskog zahteva da se gas plaća u rubljama.

"Svi dokumenti koji su potpisani su jasni. Ovo je zabranjeno", rekao je Makron nakon samita EU u Briselu. Dodao je da "evropske firme koje kupuju gas i koje posluju na evropskoj teritoriji moraju to da rade u evrima".

"Zato nije moguće uraditi ono što se traži, nije u skladu po ugovoru", naveo je Makron.

Kuleba: Teški pregovori sa Rusijom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kaže da su mirovni pregovori sa Rusijom teški i negirao navode da je napravljen napredak u rešavanju četiri od šest ključnih pitanja.

"Nema konsenzusa sa Rusijom o četiri tačke", naveo je Kuleba na Tviteru.

"Ukrajinska delegacija zauzela je čvrst stav i ne odustaje od svojih zahteva. Mi, pre svega, insistiramo na prekidu vatre, bezbednosnim garancijama i teritorijalnom integritetu Ukrajine", naveo je Kuleba.

Ukrajinska vojska: Rusi projektilima napali komandu našeg ratnog vazduhoplovstva

Ukrajinska vojska danas je objavila da su ruske snage projektilima napale komandu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva na zapadu Ukrajine. Napad je uzrokovao "značajno uništenje" infrastrukturi, navodi se u objavi ukrajinske vojske

"Rusi su ispalili ukupno šest krstarećih projektila. Neke od njih pogodila je naša protivvazdušna obrana. Ostali su pogodili više struktura i prouzrokovali značajno uništenje infrastrukture", stoji u saopštenju.

Rusija razmatra o bitkoin kao sredstvu za plaćanje prijateljskih zemalja

Rusija razmatra da prihvati bitkoin kao valutu kojom bi "prijateljske" zemlje mogle da plaćaju naftu i gas, rekao je predsednik Komiteta za energetiku Državne dume Rusije Pavel Zavaljni, preneo je danas BBC.

Kraj rata 9. maja?

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je već ranije odredio 9. maj kao kraj rata u Ukrajini, tvrdi Kijev.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruska propaganda " govori da rat mora da bude završen do 9. maja 2022. godine", na datum kada Rusija obeležava pobedu u Drugom svetskom ratu i organizuje veliku vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi.

"Prema dostupnim informacijama, među ljudstvom Oružanih snaga Ruske Federacije stalno se sprovodi propagandni rad, koji nameće ideju da se rat mora završiti pre 9. maja 2022. godine", navode iz generalštaba

Bajden sa američkim vojnicima u Poljskoj

Američki predsednik Džo Bajden obratio se američkim vojnicima stacioniranim u Poljskoj.

"Ukrajinci su pokazali da imaju kičmu. Pogledajte kako su hrabri... Žene, mladi ljudi, izlaze pred proklete tenkove i govore 'ne odlazim, ostajem ovde'. Neverojatni su", rekao je Bajden američkim vojnicima.

Orban odgovorio Zelenskom: Štitimo mađarske interese

Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio je premijer Viktor Orban ukrajinskom predsjedniku koji se obratio čelnicima EUi pritom pozvao Budimpeštu da odabere stranu.

Prag menja ime ulice u kojoj je ruska ambasada

Glavni grad Češke preimenovaće deo ulice u kojoj je smeštena ruska ambasada u Ulicu ukrajinskih junaka, što je jasna kritika moskovske invazije na susednu zemlju, najavilo je danas lokalno veće.

Obližnji most biće nazvan po ukrajinskom vojniku Vitaliju Skakunu.

Dž. K. Rouling odgovorila ruskom predsedniku

Na Tviteru je podelila članak o zatvorenom Putinovom kritičaru Alekseju Navalnom, i napisala: "Kritika zapadnjačke kulture otkazivanja ne bi trebalo da dolazi od onih koji trenutno ubijaju civile jer pružaju otpor ili od onih koji zatvaraju i truju svoje kritičare".

Uz tvit je stavila i hešteg #IStandWithUkraine (stojim uz Ukrajinu).

Ruski vojnici ubili svog zapovednika?

Ruskog zapovednika brigade namerno su ubili njegovi vojnici nakon što je njihova jedinica pretrpela teške gubitke u Ukrajini, rekao je novinarki Skaj njuza jedan neimenovani zapadni zvaničnik.

Pukovnika Medvečeka, zapovednika 37. mehanizovane brigade, namerno su pregazili njegovi vojnici, tvrdi zvaničnik.

Ukrajinci: Ubili smo još jednog ruskog generala

Iz kancelarije Volodimira Zelenskog javljaju da je ukrajinska vojska ubila još jednog ruskog generala, javlja Kijev independent.

Ruski general Jakov Rjezancev ubijen je u Čornobaivki severno od Hersona, gde se vode žestoke borbe, tvrdi Oleksij Arestovič, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Rusija će se fokusirati na region Donbasa?

Zapovednik ruske vojske Sergej Rudskoj rekao je da će Rusija fokusirati svoje napore na "potpuno oslobođenje" Donbasa.

Rusko Ministarstvo obrane je objavilo da je Rusija razmatrala dve opcije za svoju "specijalnu vojnu operaciju" - jedna se odnosi na celu Ukrajinu, a druga na Donbas.

Sergej Rudskoj, načelnik glavnog operativnog odeljenja Glavnog staba oružanih snaga Rusije, rekao je da je 93% Luganska i 54% Donjecka pod kontrolom Rusije.

Rusija je uništila ogromnu većinu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice i to označava "uspešan kraj prve faze konflikta", rekao je Rudskoj.

Ministarstvo obrane ipak nije isključilo mogućnost osvajanja ukrajinskih gradova koji su u blokadi i poručilo je da će "Rusija odmah reagovati na svaki pokušaj uvođenja zone zabrane letenja nad Ukrajinom", što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u više navrata zatražio od Zapada.

Ministarstvo je takođe dodalo da će Rusija nastaviti s invazijom "sve dok ciljevi koje je postavio predsednik Putin ne budu postignuti", javlja ruska novinska agenicja RIA Novosti, koja nije precizirala o kojim se ciljevima tačno radi.

UN: Ubijen najmanje 1081 civil

Ujedinjene nacije saopštile su da je u Ukrajini ubijen najmanje 1081 civil, a ranjeno 1707.

Prinudno sleteo avion s poljskim predsednikom

Avion s poljskim predsednikom Andžejom Dudom koji je krenuo prema avio bazi Žešov gde je trebalo da se nađe sa Džoom Bajdenom, vratio se nazad u Varšavu i prinudno sleteo.

Iz Dudine kancelarije navode da predsednik nije bio u opasnosti, ali da će sastanak sa američkim predsednikom malo kasniti.

Bajden stigao u Poljsku

Američki predsednik Džo Bajden upravo je stigao u poljski grad Žešov.

Planirano je da se sastane sa poljskim predsednikom koji će ga informisati o humanitarnoj krizi nakon povećanja broja ukrajinskih izbeglica u toj zemlji.

Rusija objavila koliko je izgubila vojnika?

Ruska vojska danas je objavila koliko je njenih vojnika poginulo u napadu na Ukrajinu.

Kako prenosi AFP, kažu da su izgubili 1351 vojnika, dok Ukrajinci tvrde kako su ih ubili preko 15.000. Ruska agencija Interfaks takođe je prenela, pozivajući se na ministarstvo da je 1.351 ruski vojnik poginuo od početka "specijalne operacije".

Rusi tvrde i da su ukrajinske snage ostale bez 30.000 svojih ljudi i da su gotovo u potpunosti uništili ukrajinsko zrakoplovstvo, mornaricu i protuzračnu obranu.

Ukrajina, koja svakodnevno objavljuje ruske žrtve, ne oglašava se o svojim vojnim gubicima.

Ovo ažuriranje je prvo otkako je Ministarstvo odbrane priznalo da je 498 ruskih vojnika ubijeno u akciji i 1.500 ranjeno početkom marta.

Putin o "kansel" kulturi, Dž.K. Rouling i nacistima

Vladimir Putin rekao je da Zapad voli kulturu otkazivanja i da su zabranili ruske pisce i knjige, što je u Rusiji, u kojoj nema mesta etničkoj netrpeljivosti i gde vekovima zajedno žive desetine različitih etničkih grupa, nezamislivo.

"Danas pokušavaju da ponište celu, hiljadu godina staru državu, naše ljude. Govorim o progresivnoj diskriminaciji svega što je povezano s Rusijom... o tom trendu koji se odvija u nizu zapadnih država i s puno povlađivanja, a ponekad i ohrabrenja od strane vladajućih elita. Zloglasna kultura otkazivanja pretvorila se u ukidanje kulture", rekao je Putin na sastanku s laureatima Predsedničke nagrade za književnost i umetnost u Moskvi.

Kako prenosi Skaj njuz, Putin je naveo Dž.K. Rouling kao dokaz da Zapad voli kulturu otkazivanja i u skladu s njom se ponaša sada prema Rusima. Spomenuo je i kako je kultura otkazivanja poput nacističkog spaljivanja knjiga tridesetih godina prošlog veka.

"Sećamo se tih snimaka kad su spaljivali knjige. Sada žele otkazati i Rusiju, rusku kulturu", rekao je Putin.

SAD i NATO planiraju šta u slučaju ruskog napada na NATO

SAD i NATO razmatraju plan za vanredne situacije u slučaju ruskog napada na teritoriju Severnoatlantske alijanse, rekao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Ruski napadi su se približili NATO granicama, a 13. marta Rusi su napali veliku vojnu bazu u Ukrajini koja se nalazi samo 15 kilometara od poljske granice. Tom prilikom je ubijeno najmanje 35 ljudi, a 134 su povređena, prenosi Gardijan.

Rusi opkolili ukrajinski Černihiv?

"Ruske snage su opkolile Černihiv. Neprijatelj je operativno okružio grad", rekao je danas načelnik regionalne vojne uprave Vjačeslav Čaus.

Dodao je da Rusi bombarduju grad.

Ukrajina: Rusija delimično stvorila kopneni koridor za Krim

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je danas da su ruske snage uspele delimično da stvore kopneni koridor za Krim sa teritorije u ukrajinskom Donjeckom regionu.

- Neprijatelj je delimično uspeo u stvaranju kopnenog koridora između privremeno okupirane Autonomne Republike Krim i dela Donjecke oblasti, navodi se u objavi na internetu ukrajinskog ministarstva.

Džonson i Si Đinping razgovarali o Ukrajini

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Kine Si Đinping razgovarali su o situaciji u Ukrajini.

Za sada nisu poznati detalji razgovora.

Britanski ministar prima ukrajinske izbeglice u svoj dom

Britanski ministar saobraćaja Grant Šaps rekao je da će primiti porodicu ukrajinskih izbeglica u svoj dom.

"U kontaktu sam s ukrajinskom porodicom koja dolazi da živi s nama u našem domu", rekao je Šaps za Skaj njuz i dodao da su Ukrajinci "neverovatno zahvalni Britancima na svemu što rade".

Britanci su pokrenuli humanitarnu akciju "Homes for Ukraine" (Domovi za Ukrajinu), koja ljudima u Ujedinjenom Kraljevstvu omogućuje da prime ukrajinske izbeglice koje poznaju ali nemaju porodične veze na Ostrvu.

London je takože pokrenuo šemu porodičnih viza za Ukrajince koji imaju člana uže ili šire porodice u Britaniji.

Velika Britanija je u početku bila kritikovana zbog sporosti i opsega svog odgovora na izbegličku krizu u poređenju sa drugim evropskim zemljama.

Policija: Četvoro mrtvih u Harkovu

Četiri civila su ubijena, a nekoliko ih je ranjeno nakon ruskih napada na medicinski centar u Harkovu, tvrdi lokalna policija drugog rada po veličini u Ukrajini, koji se nalazi u blizini ruske granice na istoku.

"Jutros je, nakon bombardovanja civilne infrastrukture iz nekoliko raketnih bacača, ranjeno troje civila, četiri su poginula", saopštila je policija.

Lokalna policija tvrdi da su napadi bili usmereni na medicinski centar u gradskoj četvrti Osnovjanski.

BBC to nije mogao nezavisno da potvrdi.

Kremlj: SAD spominje hemijsko oružje da bi skrenuli pažnju sa neugodnih pitanja

Američke tvrdnje o tome da Rusija koristi ili bi mogla da koristi hemijsko oružje taktika je skretanje pažnje sa neugodnih pitanja za Vašingrton, kaže portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Ruski diplomata tužio La Stampu

Ruski ambasaodr u Italiji Sergej Razov podneo je tužbu protiv italijanskog lista La Stampa jer je objavio komentar u kom se navodi da bi jedina opcija da se rat završi bila ubistvo Vladimira Putina.

Urednik lista Masimo Đanini, odbacio je optužbe. "Mi ne slušamo neliberalni režim koji ubija ljude i istinu", poručio je.

La Stampa je 22. marta objavila analizu pod naslovom "Ako je ubistvo tiranina jedina opcija“.

U članku se navodi da, ako sve druge opcije ne uspeju da zaustave rusku invaziju na Ukrajinu, jedino rešenje bi moglo biti da neko ubije predsednika.

Đanini je rekao da je sporna analiza La Stampe zaključena rekavši da ubistvo tiranina ne bi rešilo problem, i moglo bi samo da pogorša stvari.

U napadu na pozorište u Marijupolju najmanje 300 poginulih

Lokalni zvaničnici kažu da je najmanje 300 ljudi ubijeno u bombaškom napadu na Dramsko kazalište u Marijupolju prošle srede, 16. marta.

Veruje se da ih je oko 1300 skrivalo zgradu, dok je samo 150 preživelih izašlo iz ruševina odmah nakon napada, dodaju.

SAD se spremaju da potpišu gasni sporazum sa Evropom

Očekuje se da će Evropska unija objaviti sporazum kojim će je SAD snabdevati sa više zaliha tečnog prirodnog plina kako bi zamenila ruski uvoz.

Ruska centralna banka odgovorila na zamrzavanje rezervi, uveli ograničenja Zapadu

Rusija je kao odgovor na zamrzavanje dela svojih rezervi, primenila istu takvu meru i ograničila tok novca prema "neprijateljskim zemljama", saopštila je danas ruska centralna banka.

Ruske vlasti tvrde da je uništeno najveće skladište goriva ukrajinske vojske

Ruske vlasti saopštile su danas da su krstarećim raketama uništile najveće skladište goriva ukrajinske vojske u blizini Kijeva.

- Uništen je najveći preostali rezervoar goriva ukrajinske vojske, koji je korišćen za snabdevanje jedinica u centralnom delu te zemlje, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Za sada drugi detalji nisu saopšteni.

Danas se otvara humanitarni koridor u Marijupolju?

Danas će navodno biti otvoren humanitarni koridor iz Mariupolja, za sve ljude koji žele da se evakuišu privatnim vozilima, javlja Rojters.

Poslednjih dana organizovano je nekoliko humanitarnih koridora, u više oblasti širom zemlje, ali je uvek postojao problem uspostavljanjem koridora u lučkom gradu mariupolju, koji poslednjih dana trpi velika razaranja.

Velika Britanija: Ukrajina uzvraća i odbija ruske snage

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je najnoviju obaveštajnu procenu rata, rekavši da je Ukrajina uspela da ponovo zauzme gradove i odbrambene položaje istočno od prestonice Kijeva.

Ministarstvo odbrane kaže da je Ukrajina takođe imala uspeha u potiskivanju ruskih snaga sa zemlje koju su zauzeli severozapadno od Kijeva.

Kancelarija državnog tužioca: 135 dece ubijeno tokom ruske invazije

Ukrajinska kancelarija državnog tužitelja saopštila je kako je 135 dece ubijeno u dosadašnjem napadu Rusije na Ukrajinu.

Navode kako je 184 dece povređeno.

Medvedev: Sankcije neće pogoditi Moskvu

Nekadašnji predsednik Rusije, Dimitrij Medvedev Dmitrij Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti zemlje, rekao je da bi bilo ''glupo'' verovati da bi sankcije Zapada protiv ruskih preduzeća mogle da imaju bilo kakav uticaj na moskovsku vladu, prenosi BBC.

Zapad je uveo niz sankcija Rusiji, a neke su posebno usmerene na biznismene milijardere za koje se veruje da su bliski predsedniku Vladimiru Putinu.

- Zapitajmo se: može li bilo koji od ovih velikih biznismena imati makar i najmanji uticaj na poziciju rukovodstva zemlje?, rekao je Medvedev u intervjuu ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA.

- Otvoreno vam kažem: ne, nikako, dodao je.

Bajden danas u Poljskoj

Američki predsednik Džo Bajden putuje danas u poljsku gde će sa predsednikom razgovarati o situaciji u Ukrajini, ali i o velikom prilivu izbeglice u tu zemlju.

Zelenski Evropi: Zakasnili ste sa zaustavljanjem Rusije

Pre nekoliko sati, ukrajinski lider Volodimir Zelenski održao je kasno noćno obraćanje na samitu Evropskog saveta u Briselu.

On je istakao rusko uništenje i štetu njegovoj zemlji i zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini.

Zatim je evropskim liderima rekao da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije.

- Primenili ste sankcije. Zahvalni smo. Ovo su snažni koraci. Ali bilo je malo kasno... postojala je šansa, rekao je.

Japan širi popis sankcionisanih, dodali još 25 Rusa

Japan će zamrznuti imovinu još 25 ruskih državljana i zabraniti izvoz u 81 rusku organizaciju, objavilo je Ministarstvo finansija Japana.

Evropski savet Rusiji: Prestanite da činite ratne zločine

Evropski savet pozvao je Rusiju da odmah zaustavi svoje ratne zločine u Ukrajini.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track