HOĆE DA SE REŠE RUSIJE KAO DŽ.K. ROULING: Putin brani autorku, ona odgovara: To ne treba da kaze neko ko ubija civile
Foto: EPA/Mikhail Klimentyev Kremlin pool, AP/Joel C Ryan

rat u ukrajini

HOĆE DA SE REŠE RUSIJE KAO DŽ.K. ROULING: Putin brani autorku, ona odgovara: To ne treba da kaze neko ko ubija civile

Planeta -

Ruski predsednik osvrnuo se na "kanselovanje" (otkazivanje) ruskih umetnika i stao u odbranu Džoane Rouling, autorke serijala "Hari Poter". Roulingovoj, koju su kritikovali zbog komentara o transrodnim ženama, se to nije previše svidelo.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Zapad da pokušava da se "reši"' Rusije na isti način na koji su se "rešili" autorke Dž. K. Rouling zbog njene, navodne, transfobije.

Putin je komentarisao "kanselovanje" ruske kulture tokom obraćanja ministrima kulture, u kojem je takođe prigovorio da je Holivud izbrisao doprinose Crvene armije u Drugom svetskom ratu iz istorije, uporedivši to sa nacističkim spaljivanjem knjiga tokom 1930ih.

Zatim je optužio Zapad za "progresivnu diskriminaciju svega što ima veze sa Rusijom", uspoređujući to sa situacijom autorke romana o čarobnjaku Hariju Poteru, koja se našla na meti Zapada jer nije "zadovoljila njihove zahteve u vezi rodnih prava".

"Otpisali su Dž.K. Rouling, autorkuu dečjih knjiga. Njene knjige objavljuju se po celom svetu, a oni su je otpisali jer nije zadovoljila njihove zahteve u vezi rodnih prava. Pokušavaju se rešiti i naše zemlje - govorim o progresivnoj diskriminaciji svega što ima veze s Rusijom", rekao je Putin, a prenosi Dejli mejl.

Dž. K. Rouling odgovorila ruskom predsedniku

Na Tviteru je podelila članak o zatvorenom Putinovom kritičaru Alekseju Navalnom, i napisala: "Kritika zapadnjačke kulture otkazivanja ne bi trebalo da dolazi od onih koji trenutno ubijaju civile jer pružaju otpor ili od onih koji zatvaraju i truju svoje kritičare".

Uz tvit je stavila i hešteg #IStandWithUkraine (stojim uz Ukrajinu).

Putin je uporedio skidanje ruskih umetnika s kulturnih programa u nekim zapadnim zemljama sa spaljivanjem knjiga koje su orkestrirali nacisti.

"Zadnji put su nacisti u Nemačkoj, pre gotovo 90 godina, vodili takvu kampanju uništenja jedne nepoželjne kulture. Dobro se sećamo slika spaljenih knjiga na javnim mjestima", rekao je on.

Putin je naglasio da Zapad pokušava da zatre rusku kulturu jer otkazuje dela velikih kompozitora poput Petra Iliča Čajkovskog, Dmitrija Šostakoviča i Sergeja Rahmanjinova, i zabranjuje ruske pisce i njihove knjige.

"Danas oni žele da ponište čitavu hiljadugodišnju kulturu, naš narod", rekao je Putin.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track