BAJDEN PORUČIO AMERIČKIM VOJNICIMA U POLJSKOJ: I moj sin je bio 6 meseci NA KOSOVU! Hvala što se žrtvujete za demokratiju! VIDEO
Foto: Profimedia / Brendan Smialowski / AFP

sa 82. padobranskom

BAJDEN PORUČIO AMERIČKIM VOJNICIMA U POLJSKOJ: I moj sin je bio 6 meseci NA KOSOVU! Hvala što se žrtvujete za demokratiju! VIDEO

Planeta -

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je u poljskom Žešovu obišao američke vojnike, razmeštene na jugoistoku Poljske radi jačanja istočnog krila NATO-a, i zahvalio im za odbranu demokratije pred autokratama.

"Sjajna ste grupa žena i muškaraca. Želim da zahvalim što se žrtvujete. Moj sin je bio u Iraku, šest meseci na Kosovu. Bio je ponosan na uniformu koju je nosio. Prijavio se kao dobrovoljac, kao i vi", rekao je Bajden vojnicima na početku dvodnevne posete Poljskoj.

Američkim vojnicima iz 82. vazdušnodesantne divizije Bajden je kazao da je sada ulog ko će trijumfovati, demokratija i njene vrednosti ili autokrate.

"Usred smo rata između demokratije i oligarhije. Sve se menja. Demokratija iziskuje konsenzus. To što radimo nije samo odbrana Ukrajine, borimo se za to kako će vaša deca i unuci videti slobodu. U poslednjih 10 godina vidimo ogromno smanjenje broja demokratija na svetu. Ovo je trenutak ispita", naveo je Bajden.

Američki predsednik je rekao da je generacija iz koje su vojnici sada na prekretnici.

"Svakih četiri ili pet pokoljenja dolazi trenutak koji iz temelja menja sve. Svet više neće biti isti. Pitanje je ko će trijumfovati, demokratija i vrednosti ili autokrate", kazao je Bajden.

Džo Bajden, Anžej Duda
foto: EPA / LUKASZ GAGULSKI

Poljski predsednik Andžej Duda, koji je zakasnio na sastanak sa Bajednom jer je njegov avion zbog tehničkih problema morao da se vrati u Varšavu, posle čega je stigao rezervnim, takođe u Žešovu obilazi vojnike, ali poljske.

Bajdena i Dudu čeka razgovor sa predstavnicima humanitarnih organizacija angažovanih u prihvatu i pomoći izbeglicama iz Ukrajine. Poljska je primila više od dva miliona ukrajinskih izbeglica.

Predsednici SAD i Poljske večeras se premeštaju u Varšavu, gde Bajdena sutra čeka glavni deo programa. On će u Varšavi imati bilateralne razgovore, obići će Narodni stadion, gde se registruju ukrajinske izbeglice, i obratiće se Poljacima i Evropljanima u Kraljevskom zamku.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Brendan Smialowski / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja