RUSIJA RAZMATRA PLAĆANJE ENERGENATA BITKOINOM: Kriptovalute bi bile prihvatljive od prijateljskih zemalja
Foto: EPA/Mikhail Klimentyev Kremlin pool, Shutterstock

pavel zavaljni

RUSIJA RAZMATRA PLAĆANJE ENERGENATA BITKOINOM: Kriptovalute bi bile prihvatljive od prijateljskih zemalja

Planeta -

Rusija razmatra da prihvati bitkoin kao valutu kojom bi "prijateljske" zemlje mogle da plaćaju naftu i gas, rekao je predsednik Komiteta za energetiku Državne dume Rusije Pavel Zavaljni, preneo je danas BBC.

Ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin kazao je da želi da "neprijateljske" zemlje kupuju njen gas za rublje, čime bi se jačala ruska valuta, koja je ove godine izgubila više od 20 odsto vrednosti.

Sankcije koje su uvele Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija, nakon napada na Ukrajinu, opteretile su rusku rublju i podigle cene.

Zavaljni je napomenuo da su Kina i Turska među "prijateljskim" zemljama koje "nisu bile uključene u pritisak sankcija".

"Već dugo predlažemo Kini da pređe na obračune u nacionalnim valutama za rublje i juane", rekao je Zavaljni dodajući da će to u slučaju Turske biti lire i rublje, ali i da mogu trgovati kriptovalutama.

Analitičari tvrde da bi Rusija mogla imati koristi od prihvatanja popularne kriptovalute, uprkos rizicima.

"Rusija veoma brzo oseća uticaj sankcija bez presedana", rekao je viši naučni saradnik Instituta za energetske studije u Singapuru Dejvid Brodstok.

Prema njegovim rečima, postoji potreba za jačanjem ekonomije i na mnogo načina bitkoin se smatra sredstvom visokog rasta, međutim, jedan od glavnih "prijateljskih" trgovinskih partnera za Rusiju je Kina, u kojoj je zabranjena upotreba kriptovaluta, što jasno ograničava potencijal za plaćanje korišćenjem bitkoina.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA/Mikhail Klimentyev Kremlin pool, Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track