ZELENSKI PROZVAO ORBANA: Mađarski premijer nije ostao dužan, odgovorio zašto njegova zemlja ne šalje oružje Ukrajini
Foto: Nenad Kostić, AP/Ukrainian Presidential Press Office

jasno

ZELENSKI PROZVAO ORBANA: Mađarski premijer nije ostao dužan, odgovorio zašto njegova zemlja ne šalje oružje Ukrajini

Planeta -

Nove sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protivne su interesima Mađarske, poručio je danas ukrajinskom predsedniku premijer Viktor Orban koji se obratio za pomoć liderima Evropske unije i pozvao Budimpeštu da izabere stranu, prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apelovao je juče na lidere NATO-a da povećaju vojnu podršku njegovoj zemlji, upozorivši ih da bi sledeća ruska meta mogle da budu članice NATO-a u istočnoj Evropi, uključujući Poljsku.

„Mađarska želi da ostane van ovog rata i neće dozvoliti transfer oružja Ukrajini“, rekao je Orban portparol njegove vlade Zoltan Kovač. Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Budimpešta prihvata izbeglice, ali odbija da pošalje vojnu pomoć i zabranjuje prenos smrtonosnog oružja preko svoje teritorije. Orban je osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali se uzdržao od otvorene kritike predsednika Vladimira Putina i oštro se protivio sankcijama ruskoj energetici.

„Slušaj Viktore, znaš li šta se dešava u Mariupolju?“, upitao je Zelenski mađarskog premijera. „Jednom za svagda moraš da odlučiš na čijoj si strani“, rekao je Zelenski u video-snimku koji su emitovali lideri EU okupljeni u Briselu. . Osim toga, Zelenski je pozvao Mađarsku, koja je veoma zavisna od ruskih energenata, da obustavi trgovinu sa Moskvom.

„Ako zatvorimo ventil za naftu i gas, troškove rata ćemo staviti na leđa mađarskih porodica“, rekao je danas Kovač i zaključio: „Ne možemo to sebi da priuštimo“.

Orban se sprema za parlamentarne izbore 3. aprila na kojima će trka biti veoma tesna jer se opozicija prvi put kandiduje sa jednim kandidatom. Lider opozicije Piter Marki-Zaj je iz govora predsednika Zelenskog pročitao da je Viktor Orban „izolovan”. On se sada smatra „(Vladimirovim) poslednjim Putinovim saveznikom u EU i NATO“, rekao je Marki-Zaj. Očekivano, izbornom kampanjom u Mađarskoj dominira tema rata u Ukrajini. Šestostranačka opozicija i njen lider Marki-Zaj prikazali su izbore kao izbor Mađara između Istoka i Zapada, odnosno između demokratije i autoritarnih režima. S druge strane, Orban i njegova stranka Fides se predstavljaju kao jedini dovoljno jaki da Mađarsku drže podalje od sukoba.

Kurir.rs/geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track