ANALIZA CNN: Ukrajinci remete i usporavaju rusku ofanzivu, kreće NOVA, JOŠ KRVAVIJA FAZA RATA?
Foto: ap, epa, Shutterstock

rat

ANALIZA CNN: Ukrajinci remete i usporavaju rusku ofanzivu, kreće NOVA, JOŠ KRVAVIJA FAZA RATA?

Planeta -

Nešto više od mesec dana nakon što su prvi balistički projektili pali na međunarodni aerodrom u Kijevu, ruska kampanja je ometena i usporena tvrdoglavim ukrajinskim otporom, a u poslednjih nekoliko dana i agilnim ukrajinskim protivnapadima na nekoliko frontova.

Amerićki CNN analizirao je stanje na terenu.

Ruske snage zadržale su značajnu brojčanu nadmoć. Njihove oklopne grupe borile su se protiv protivtenkovskog oružja i bespilotnih letelica turske proizvodnje. Ukrajinska protivazdušna obrana sada je ojačana hiljadama američkih projektila Stinger.

Loša logistička podrška, upitna taktika i sve veći dokazi lošeg morala među taktičkim grupama ruskog bataljona omogućili su ukrajinskoj vojsci da zadrži rusko napredovanje u nekoliko oblasti - i počne da se bori protiv neprijatelja.

CNN-ova analiza satelitskih snimaka, sadržaja na društvenim mrežama i zvaničnih izjava obe strane sugeriše da bi sukob sada mogao da pređe u novu fazu: rat iscrpljivanja u kojem Rusi mogu da izgube više nego što će dobiti i pate od još većih problema s opskrbom.

Postoje indicije da ruska vojska to pokušava da kompenzuje većom upotrebom raketnih snaga i indirektnom artiljerijskom vatrom i višestrukim raketnim sistemima. Severno i zapadno od Kijeva deluje da se Rusi ukopavaju, a ne da pokušavaju da napreduju, granatirajući područja poput Irpina i Makariva, gdje su ukrajinske trupe uspostavile slabu kontrolu.

U poslednje dve nedelje došlo je do porasta ruskih raketnih napada, od Lavova na zapadu do Žitomira u centralnoj Ukrajini i Mikolajiva na jugu, a glavni ciljevi su depoi goriva, vojna skladišta i aerodromi.

Ukrajinski napad

Ukrajinci su uglavnom bili oprezni kada su krenuli u ofanzivu, ali u petak je savetnik za nacionalnu bezbednost Oleksij Danilov rekao: "Idemo u pšrotivnapad u nekim područjima, a oni napadi koje smo već pokrenuli su bili izuzetno uspešni."

Borbe koje se sada vode su ograničene i fokusirane, ali uključuju frontove na jugu, u centralnoj Ukrajini i na severoistoku. Institut za proučavanje rata u svojoj najnovijoj oceni opisuje ih kao "razborite i učinkovite".

"Omogućuju ukrajinskim snagama da povrate mala područja taktički ili operativno značajnog terena bez preteranog širenja", naveo je Institut.

Jug Napredovanje ka gradu Hersonu koji su okupirali Rusi je možda najambiciozniji poduhvat. Nakon što su se oduprli pokušajima ruskih snaga da zauzmu Mikolajiv - mostobran za napad na Odesu - Ukrajinci su pokrenuli razorne raketne napade na rusku komandu na aerodromu u Hersonu (ubivši pritom ruskog generala, tvrde) i zauzeli zemlju severno od grada.

Lokalni novinar Oleh Baturin rekao je za CNN da ruske snage i dalje kontrolišu područje Kahovke, istočno od Hersona. Kahovka je važna jer je blizu mosta koji povezuje Herson sa tačkama na istoku. Ruski kopneni koridor koji povezuje Krim sa njegovom granicom bilo bi teško održati bez tog pristupa. Baturin je rekao da su se vodile teške borbe u blizini obližnjih gradova Tavrijsk i Nove Kahovke, gde je bila velika koncentracija ruskih snaga.

Kako se ova bitka razvija mogla bi imati veliki uticaj na rusku kampanju na jugu.

Severoistok Možda iznenađujuće, ukrajinske jedinice su takođe osvojile teritoriju blizu ruske granice, oko gradova Harkova i Sumi. Harkov, samo 50ak kilometara od ruske granice, bio je pod gotovo stalnim napadom od prvog dana invazije, ali je i dalje u ukrajinskim rukama.

Čini se da su ukrajinske snage ponovo zauzele neke rubne oblasti. Oleh Sinjehubov, šef regionalne administracije Harkova, izjavio je u subotu da je "oslobođeno nekoliko naselja“ istočno od grada.

Ruske snage nastavljaju višenedeljni pokušaj da zauzmu Izijum, južno od Harkova, ali ukrajinski otpor se nastavlja u teško granatiranom gradu.

Lokalni zvaničnik Maksim Strelnik rekao je u nedelju da je "trenutno situacija u Izijumu izuzetno komplikovana. Oštre borbe se nastavljaju“.

I dalje na severoistoku, CNN ima geolocirani video i slike na kojima se vidi kako ukrajinske snage vraćaju kontrolu nad gradom Trostjanec, oko 50 km od grada Sumi.

Kijev i okolina

Istočno od Kijeva, ukrajinske snage pobeđuju u pretežno ruralnom području oko 70 kilometara od prestonice, oko sela Lukjanovka i Rudnicke. Ako se održe, ovi dobici bi mogli da zakomplikuju ionako dug ruski lanac snabdevanja, pa čak i da ga prekinu.

Grad Černihiv severno od Kijeva i dalje je okružen ruskim snagama, koje su ovog vikenda takođe ušle u obližnji grad Slavutič. Video snimci na društvenim mrežama pokazuju da oni kontrolišu centar grada. A Rusi isto tako granatiraju predgrađe Kijeva sa severa.

Moskva tvrdi da ima drugačiju strategiju

Kako njihova kopnena kampanja posustaje, ruski zvaničnici tvrde da opkoljavanje ukrajinskih gradova zapravo služi skrivenom cilju: prikovati ukrajinske snage i sprečiti ih da se fokusiraju na separatističke regije Donbasa.

General-pukovnik Sergej Rudskoj, prvi zamenik načelnika ruskog generalštaba izjavio je u petak da opsada ukrajinskih gradova i oštećenje vojne infrastrukture "omogućuju ne samo da vežu njihove snage već i da ih spreče da ojačaju u Donbasu".

Najavljujući specijalnu vojnu operaciju 24. februara ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ona usmerena na obezbeđivanje Donjecka i Luganska od navodnog ukrajinskog napada.

Čini se da se Rudskoj na to osvrnuo kad je rekao: "Generalno glavni zadaci prve faze operacije su dovršeni. Ruska namera nikada nije bila juriš na ukrajinske gradove, iako ta mogućnost nije isključena. Naše snage i sredstva bie koncentrisani na glavni cilj - potpuno oslobođenje Donbasa", rekao je.

Ali Rudskoj se takođe osvrnuo na ambiciozniji Putinov cilj, takozvanu "demilitarizaciju i denacifikaciju" Ukrajine.

Rusi napreduju u Donbasu

Dostupni dokazi upućuju na to da ruske snage napreduju na rubu Donbasa. No, značajna komponenta tih snaga bila je i sama iscrpljena u teškoj opsadi Marijupolja. Tamošnji gubici uticaće na njihovu sposobnost projektovanja sile drugde na jugoistoku, piše CNN.

Institut za proučavanje rata kaže da bi komentari Rudskoja "mogli ukazivati ​​na to da je Rusija smanjila svoje ciljeve i da bi sada bila zadovoljna kontroliranjem cele Donjecke i Luganske oblasti".

"Odsutnost značajnih ruskih ofanzivnih operacija u većem delu Ukrajine verovatno odražava nesposobnost ruske vojske da stvori dovoljnu borbenu moć za napad, a ne bilo kakvu odluku u Moskvi da promeni ratne ciljeve Rusije ili da se koncentriše na istok", piše Institut za rat.

Ni zapovedništvo ukrajinskih snaga ne čini se uverenim u izjave ruskih generala te napominje da se ruske jedinice reorganizuju kako bi nadoknadile borbene gubitke. Sve to ukazuje na početak druge, možda još krvavije faze sukoba, u kojoj će Rusija pokušati da oživi posrnulu kampanju na terenu dok udvostručuje upotrebu krstarećih i balističkih projektila.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Bonus video:

00:39

RAT U UKRAJINI 33. DAN Kijev: Rusi se povlače, u ogromnim su problemima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track