ZELENSKI OTKRIO ŠTA MISLI O SVETSKIM LIDERIMA: Makron se plaši, Boris pomaže a Šolc gleda svoj interes
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrjaini

ZELENSKI OTKRIO ŠTA MISLI O SVETSKIM LIDERIMA: Makron se plaši, Boris pomaže a Šolc gleda svoj interes

Planeta -

U intervjuu za Ekonomist, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski komentarisao je zemlje koje pomažu i one za koje smatra da ne pomažu (dovoljno) Ukrajini u borbi protiv Rusije.

Zelenski je oštro kritikovao francuskog predsednika Emanuela Makrona jer nije Ukrajini pružio vojnu potporu.

"Zašto? Zato što se boje Rusije. I to je to. A oni koji prvi kažu da će pomoći prvi se boje", rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski je sa druge strane pohvalio britanskog premijera Borisa Džonsona.

"Da budem iskren, Džonson je vođa koji pomaže više. Čelnici zemalja reaguju u skladu sa ponašanjem svojih birača. U ovom slučaju, Džonson je primer. Britanija je definitivno na našoj strani. Ne balansira. Britanija ne vidi alternativu za izlaz iz situacije", rekao je on.

Zelenski kaže da "Britanija želi da Ukrajina pobedi, a Rusija izgubi" ali je dodao da "nije spreman da kaže želi li Britanija da bude uvučena u rat ili ne".

Što se Nemačke tiče, Zelenski smatra da vlada Olafa Šolca pokušava da bude balansirana.

"Imaju duge odnose s Rusijom i na situaciju gledaju kroz prizmu ekonomije. Ponekad pomažu. Mislim da pokušavaju da se prilagodei situaciji kako se ona razvija", rekao je Zelenski.

"Oni takođe gledaju kako situacija utiče na njihovu zemlju. Oni mogu da pomogne, ako postoji pritisak na njih u zemlji da to učine, i mogu da prestanu kada vide da je dovoljno šta su uradili", prokomentarisao je ukrajinski lider.

Ovo nije prvi put da Zelenski oštro kritikuje svetske lidere zbog, po njegovom mišljenju, mlake podrške Ukrajini. Zelenski, koji se svakog dana obraća nekim liderima ili parlamentima, tako je optužio Ujedinjene nacije da ne rade dovoljno na zaustavljanju rata i upozorio EU i NATO da će one biti krive ako izbije Treći svetski rat.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja