CENA RATA Nagli porast prevremenih porođaja u Ukrajini! Bombe padaju, dok se BEBE BORE ZA ŽIVOT
Foto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

RUSKA INVAZIJA NA UKRAJINU

CENA RATA Nagli porast prevremenih porođaja u Ukrajini! Bombe padaju, dok se BEBE BORE ZA ŽIVOT

Planeta -

Doktori su počeli da primećuju nagli porast broja prevremenih porođaja u nekim delovima Ukrajine, jer sukob ulazi u drugi mesec.

Iz prenatalnih klinika u Harkovu i Lavovu rekli su za BBC da se stopa prevremenih porođaja udvostručila ili utrostručila u poslednjih nekoliko nedelja, kao rezultat stresa i zdravstvenih problema povezanih sa ratom.

Polina je rođena u regionalnoj prenatalnoj klinici u Harkovu, teška je samo 630 g. Prosečna težina devojčice koja je rođena u terminu je pet puta veća.

Viktorija, 800 g rođena je u prenatalnoj bolnici u Lavovu početkom marta zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom Veronikom, nakon što je njihova majka pobegla iz Kijeva.

Upravo je prešla svoj prvi kilogram.

Ove dve devojčice, jedna u izbeglištvu, druga koja se bori za život u gradu koji su bombardovale ruske snage, pokazuju stres i napore sa kojima se majke i lekari u Ukrajini suočavaju.

Irina Kondratova, medicinski direktor zadužen za Polininu negu, rekla je novinaru BBC-ja da su prevremeni porođaji skočili na tri puta u odnosu na normalnu stopu u njenoj klinici u Harkovu i sada čine 50 odsto svih porođaja.

-Infekcije, nedostatak medicinske pomoći, loša ishrana: rat stvara rizik od prevremenog porođaja, kaže dr Kondratova.

-Stopa prevremenih porođaja je već bila visoka, jer smo imali dosta pacijenata iz Donjecka i Luganska. U zonama sukoba, žene provode dosta vremena u prepunim podrumima, gde su infekcije aktivne. A ženama je takođe teže da dođu do medicinske pomoći ako im je potrebna, kaže ona.

Dok je procenat prevremenih porođaja u njenoj klinici porastao, Irina kaže da se ukupan broj njenih pacijenata smanjio, jer žene beže od borbi u Harkovu.

Širom zemlje u Lavovu, daleko od linija fronta, videli su priliv.

Viktorijina majka, Irina Zelena, pobegla je u Lavov iz Kijeva neposredno pre nego što se porodila.

-Otišli ​​smo zbog masovnog granatiranja. Sve to vreme smo bili u skloništu, rekla je Irina.

Ona veruje da je stres zbog provedenih prvih dana rata u bunkeru doprineo da se Viktorija - i njena sestra bliznakinja Veronika rode više od sedam nedelja ranije.

U istoj bolnici, u prenatalnoj jedinici, nalazi se Olga Bogadiza, koja je u šestom mesecu trudnoće i takođe čeka blizance.

I ona je pobegla iz Kijeva, očajnički želeći da pronađe neko bezbedno mesto za svoje bebe, daleko od granatiranja i policijskog časa.

Do Lavova je, kako kaže, trebalo tri dana, a za sve to vreme od straha nije mogla ni da jede ni da pije.

-Da li ste čuli za izreku 'strah od životinja'?, pita ona novinarku BBC-ja.

-To nije kao strah od bola ili porođaja – to je strah od kojeg te boli koža. Toliko si uplašen da ne možeš da jedeš ni da razmišljaš. Kada sam stigala u Lavov, doktor mi je rekao da sam izgubila 3,5 kg i da su životi mojih beba bili u opasnosti jer je njihov razvoj stao, ispričala je ona.

Njeni blizanci su sada ponovo počeli da rastu.

Petogodišnji sin je pri svakoj poseti pita kada će mu braća doći. Olga je Ruskinja, njen muž Ukrajinac.

Kako su ruske rakete ''tukle'' u Lavovu, krhke bebe poput Viktorije i Poline dovedene su kući.

U Harkovu, dr Kondratova kaže da je osoblje donelo odluku da ostane na odeljenju intenzivne nege sa najmanjim bebama, čak i nakon upozorenja o vazdušnom napadu.

-Ne možete dete od 600 g odvesti u podrum. To bi bilo putovanje u jednom smeru. Tako da ostajemo sa decom i sa njima proživljavamo bombardovanje, poručila je.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track