UKRAJINSKO SELO DUHOVA Ovde snajperisti pucaju po svima: Pobili su i mačke i pse
Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

ruska invazija

UKRAJINSKO SELO DUHOVA Ovde snajperisti pucaju po svima: Pobili su i mačke i pse

Planeta -

Ruski snajperisti i dalje gađaju napuštenu raskrsnicu u selu Stojanka, ali Andri Ostapets se nada da će uspeti da donese hranu svojim komšijama i mačkama, ako su još žive.

Vlasnik privatnog muzeja (69) vratio se nedelju dana nakon što je pobegao iz sela na zapadnoj ivici Kijeva, jer je čuo da ukrajinske trupe pobeđuju moskovske snage.

-Videli smo ubijene ljude, videli smo spaljene kuće, preživeli smo pakao kada je Rusija zauzela selo, kaže Ostapets, zaštićen debelom kožnom jaknom od velike hladnoće.

-Juče su ih potisnuli sa naše farme. Rusi nemaju šanse da ostanu živi – mogu ili da se predaju ili umru, dodaje on, a prenosi AFP.

Hladan vetar šiba kroz Stojanku, koja je pretvorena u selo duhova nakon skoro mesec dana pokušaja Rusije da opkoli ukrajinsku prestonicu.

selo Stojanka, Ukrajina
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Zvuk granatiranja i dalje se čuje sa niskih pošumljenih brda koja okružuju selo - gde ukrajinske odbrambene snage dobrovoljaca kažu da vrebaju ruski snajperisti.

Pucnjava se čuje iz daljine.

Borbe se nastavljaju uprkos tome što je Moskva u petak signalizirala da je smanjila ciljeve invazije na Ukrajinu, fokusirajući se sada na istočnu oblast Donbasa.

Ukrajina tvrdi da potiskuje rusko napredovanje na Kijev i to u područjima poput Stojanke, samo pola kilometra od zapadnih granica grada.

- Imam puno namirnica za ljude i kućne ljubimce koji su ostali, donijećemo im hranu. Čekamo dopuštenje pa idemo da ih spasavamo, rekao je Andri.

Pucanje iz snajpera

Čini se da je većina kuća na prilazu Stojanki prazna, a neke su uništene granatiranjem. Na kontrolnom punktu sa vrećama peska gde ljudi čekaju da isporuče pomoć, jedan pripadnik milicije rekao je da je "samoubilački" pokušaj da pređe u glavni deo sela u ovom trenutku.

-Dva civila su danas pogođena snajperiima, kaže dobrovoljac civilne odbrane koji nosi pušku kalašnjikov, a lice mu je prekriveno maslinastozelenim oklopom.

Selo je i dalje bilo gađano snajperima, minobacačima i granatirano je, uglavnom iz okolnih šuma, rekao je dobrovoljac, tražeći da ostane anoniman.

selo Stojanka, Ukrajina
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Od stanovnika koji su se borili da ostanu, mnogima ponestaje hrane.

Iznenadni dolazak na lice mesta je Ostapetsova ćerka, Snižana Šokina, koja kaže da je došla da pomaže jer je zbog rata ''boli duša''.

-Nisam rekla roditeljima da ću da dođem, jer bi oni počeli da brinu. Samo sam odlučila da dođem, kaže 45-godišnja majka dvoje dece, koja nosi dizajnersku bajkersku jaknu.

-Oni žele da im donesu hranu, a ja želim da im pomognem i podržim, dodaje.

'Istorijski neprijatelj'

Njeni roditelji su pobegli iz Stojanke nakon što je granata eksplodirala u njihovoj bašti, bacivši njenu majku na zemlju i ostavivši veliki krater.

Njihove mačke su verovatno ubijene, ali se nadaju da je većina njih ostala živa.

Put za dobrovoljce je opasan. Gomila iskrivljenog metala koja je nekada bila benzinska pumpa nalazi se sa druge strane kršom posute raskrsnice na glavnom zapadnom autoputu iz Kijeva.

Kombi koji su vozili vojni dobrovoljci zaustavlja se da proveri tim novinara AFP-a, upozorava ih da ruski snajperisti gađaju raskrsnicu, a zatim napreduju velikom brzinom.

selo Stojanka, Ukrajina
foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Ali Ostapets, ljubitelj istorije koji kaže da je Rusija ''istorijski neprijatelj'' još od krvavog osvajanja Kijeva u 12. veku i insistira da je to nasilna pozadinska akcija moskovskih snaga 21. veka.

-Rusi su ostali bez municije i podeljeni su u male grupe. Malo oružje i snajperi u ovoj situaciji im neće pomoći. kaže.

-Ubili su svako živo biće, mačke, pse. Ponestalo im je zaliha, pa su svuda provaljivali i sve pokrali, dodaje.

Uz širok osmeh maše pesnicom u vazduhu i viče "Slava Ukrajini!"

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track