ISPRAVKA Uhapšena snajperistkinja nije iz Srbije, pogrešno povezana sa srpskom državljankom
Foto: Printscreen/twitter/@ArmedForcesUkr

ISPRAVKA Uhapšena snajperistkinja nije iz Srbije, pogrešno povezana sa srpskom državljankom

Planeta -

Portal Kurir je 28.3.2022 objavio tekst koji se bavio navodima iz Ukrajine o hapšenju snajperistkinje Irine Starikove, a taj tekst bio je i predmet analize fekt-čekera. Naime, faktograf.hr bavio se analizom ove informacije, koja je potekla sa društvenih mreža. Utvrđeno je da nema nijednog dokaza da se radi o ženi poreklom iz Srbije, ili srpskoj državljanki.

Naime, kako navodi ovaj portal, informativna agencija ukrajinskog ministarstva obrane objavila je u petak 25. marta informaciju da je ukrajinska vojska zarobila “poznatu snajperistkinju Bagiru” s “okupiranih teritorija Ukrajine”.

“Prema rečima jednog od svjedoka, na njenim rukama leži krv najmanje 40 ljudi, uključujući i civile. Svakog ko ubija miroljubivi narod u našoj zemlji čeka neizbježna naplata računa”, stajalo je u objavi na službenoj Facebook stranici agencije, a objavljene su i četiri fotografije: na dve se nalazi navodno zarobljena ženska osoba, na trećoj je njena vojna kartica izdata na ime – Irina Starikova. Na četvrtoj fotografiji nalaze se dve osobe; jedna od njih je srbijanski dobrovoljac Dejan Berić, koji u Donbasu na strani separatista ratuje od 2014. godine, a druga je maskirana i ne možemo joj videti lice. Ceo kontekst objave sugeriše da je maskirana osoba na četvrtoj fotografiji takođe zloglasna Bagira, ali nigde se ne navodi da je u pitanju srpska državljanka.

Pojedini ukrajinski portali istoga su dana u večernjim satima preneli službenu informaciju o zarobljavanju snajperistice, dodajući pritom da je Bagira zapravo srbijanska državljanka Danijela Lazović. Vest za koju će se ispostaviti da je lažna eksplodirala je na društvenim mrežama, piše Faktograf.

Da je vest proverena slabo ili nikako pritom govori i činjenica da osoba s fotografija ne liči srbijanskoj državljanki Danijeli Lazović. Takođe, i MUP Srbije demantovao je da je Srpkinja uhvaćena u Ukrajini.

- U svakom ratu prva žrtva je istina, pa se tako u medijima pojavila lažna vest o navodnom zarobljavanju državljanke Srbije D. L., koja je, kako kažu, zarobljena od strane oružanih strana Ukrajine i označena kao 'snajperistkinja Bagira. Istina je da je D. L., u oktobru 2020. godine uhapšena i da se od tada nalazi u Kazneno-popravnom zavodu Požarevac na odsluženju kazne zatvora od šest godina, te stoga nikako nije mogla učestvovati niti biti zarobljena u Ukrajini. Takođe, ističemo da osoba sa slike objavljene u medijima nije D. L. - 'Bagira' - saopštio je MUP.

U našem originalnom tekst stajalo je i da je Irina Starikova - čiji je nadimak Bagira - navodno rekla svojim otmičarima da je ostavljena da umre nakon što je ranjena u borbi sa ukrajinskim trupama. Služila je u snagama ruske Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini, koja se bori protiv vlade u Kijevu od 2014. godine, bili su navodi britanskog lista SAN.

Njeno hapšenje objavile su ukrajinske oružane snage, a zarobljavanje Starikove potvrdio je i Giorgi Revišvili, istraživač na Odeljenju za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu. On je na Tviteru napisao da su „ukrajinske snage uhvatile zloglasnu snajperiskinju sa nadimkom Bagira“.

Revišvili je dodao kako je navodno odgovorna za „ubistvo 40 Ukrajinaca, uključujući civile“.

Irina Starikova
Irina Starikovafoto: Printscreen/twitter/@ArmedForcesUkr

Dalje se pozivalo na "izveštaje" da je Starikova poreklom iz Srbije i da je Ukrajinci love od 2014. godine, ali je sasvim jasno da ovo nije istina i da nema činjeničnog utemeljena da se radi o ženi iz Srbije.

Danijela Lazović i Irina Starikova
Danijela Lazović i Irina Starikovafoto: Printscreen/Youtube, Printscreen/twitter/@ArmedForcesUkr

Dalje se u tekstu neutemeljeno navodilo da "misterija okružuje prošlost Starikove, a navodni izveštaji kažu da je ona bivša rukometašica po imenu Danijela Lazović, koja je osuđena za trgovinu drogom" što je ocenjeno kao lažna vest.

Ipak, kada se vide fotografije zarobljene snajperke i Danijele Lazović jasno se vidi da to nije ista osoba. To nije smetalo Slobodnoj Dalmaciji da objavi tekst u kome se upravo to tvrdi.

Portal Kurir se izvinjava čitaocima koje je ovaj tekst doveo u zabludu.

Ko je Danijela i kako je nastala ova lažna vest?

Ko je zapravo Danijela Lazović i kako je došlo do zamene identiteta i nastanka ove lažne vesti? Ova žena rođena je u Gornjem Milanovcu i stara je 36 godina. U mladosti se bavila rukometom, a mediji navode da je jedno vreme provela u manastiru Tumane, gde je uzela monaško ime Ksenija.

Od 2013. do 2015. godine Danijeli Lazović sudilo se zbog “neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga”. Na kraju joj je, 2015. godine, izrečena kazna zatvora u trajanju od šest godina i šest meseci, a pred sudskim progonom Danijela Lazović pobegla je u Donbas. Njen boravak na okupiranom području Ukrajine može se pratiti od 2015. godine; ona snima propagandne intervjue, a jednom prilikom snimljena je na terenu, pri čemu je u rukama imala snajper .

Devojka iz Srbije, snajperistkinja Bagira, ubrzo je postala tema ukrajinskih medija, a 2018. godine o njoj pišu brojni portali.

Ukrajinskoj javnosti, dakle, ime i prezime Danijele Lazović poznato je odavno, odnosno može se reći da je zbog medijskih napisa s egidom “od monahinje do snajperistice” srbijanska državljanka postala jedno od poznatih lica pobunjeničke vojske Donbasa. Stoga nije neobično da je informacija agencije ukrajinskog ministarstva obrane o zarobljavanju “poznate snajperistice Bagire” u ukrajinskim medijima povezana sa srbijanskom državljankom Danijelom Lazović.

Danijela Lazović se po svemu sudeći u Srbiju vratila 2019. godine, kad je uhapšena i zatvorena po sudskoj presudi iz 2015. godine, a to je potrvđeno iz MUP Srbije.

Kurir.rs/Sun

Bonus video:

00:39

RAT U UKRAJINI 33. DAN Kijev: Rusi se povlače, u ogromnim su problemima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track