U NEMAČKOJ POMFRIT BRIŠU S JELOVNIKA: Razlozi su rat u Ukrajini i NESTAŠICA ULJA! Popularni prilog ukidaju od 1. aprila
Foto: Shutterstock

nije šala

U NEMAČKOJ POMFRIT BRIŠU S JELOVNIKA: Razlozi su rat u Ukrajini i NESTAŠICA ULJA! Popularni prilog ukidaju od 1. aprila

Planeta -

Kako je cena jestivog ulja skočila, neki nemački restorani uklanjaju popularna klasična jela sa svojih menija.

Na primer, menadžment kelnske pivare „Gafel am Dom” ukinuo je pomfrit. „To je tačno“, rekao je u utorak generalni direktor Ervin Ot. Nekoliko medija je ranije objavilo da će 1. aprila kao prilog u pivari umesto pomfrita biti poslužen kuvani krompir.

Zapravo, pomfrit je standardan uz šnicle ili kobasice. Ali dobavljači su mogli da isporuče samo delić naručene količine ulja za jelo, rekao je Ot. Niti su mogli da kažu koliko će nestašica trajati. S obzirom na rat u Ukrajini, postoji bojazan da će se ovakva situacija nastaviti. Postoje problemi sa isporukom i suncokretovog i repičinog ulja. „Morali smo da reagujemo“, objasnio je generalni direktor. Osim toga, cene jestivog ulja su značajno porasle poslednjih nedelja.

Prvih reakcija gostiju nema jer će novi jelovnik važiti tek od 1. aprila. Stoga su ga već pitali da li je to prvoaprilska šala.

„Više bih voleo da je to prvoaprilska šala“, objasnio je.

Prema industrijskom udruženju Dehoga NRV, potrebe kelnske pivare „Gaffel am Dom” nisu izolovan slučaj. „Imamo napetu situaciju u kojoj je određene vrste ulja za kuvanje, kao što je suncokretovo, teže nabaviti nego inače“, rekao je portparol Torsten Helvig za dpa. Ovo bi posebno moglo da utiče na kompanije kojima je potrebno mnogo nafte. Trenutno se ne može predvidjeti koliko je ugostitelja zapravo pogođeno i koliko će dugo trajati uska grla u isporuci. Pored toga, došlo bi do inflatornih efekata u mnogim oblastima.

Kurir.rs/borkenerzeitung.de

Bonus video:

08:27

Kovačević: Možemo da pomognemo susedima da se prehrane dok se ne završi rat u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track