VELIKA KIMOVA RAKETNA PREVARA? Ameri analizirali lansiranje super projektila koji navodno može da pogodi SAD!
Ilustracija, Foto: EPA / KCNA

bruka

VELIKA KIMOVA RAKETNA PREVARA? Ameri analizirali lansiranje super projektila koji navodno može da pogodi SAD!

Planeta -

Severna Koreja je lažirala lansiranje onoga što su analitičari nazvali njenom "čudovišnom raketom" prošle nedelje, saopštila je u sredu vojska Seula, dodajući da je test, u stvari, verovatno ista interkontinentalna balistička raketa koju je Pjongjang ispalio 2017.

Severna Koreja je prošlog petka tvrdila da je uspešno je testirao raketu Hvasong-17 - ICBM dugog dometa za koju analitičari kažu da bi mogla da nosi više bojevih glava - koju je prvi put predstavila na vojnoj paradi 2020.

Međutim, južnokorejsko ministarstvo odbrane je za AFP saopštilo da su Seul i Vašington sada zaključili da je lansiranje zapravo bilo Hvasong-15, ICBM-a koji je Pjongjang probno ispalio 2017.

„Američke i južnokorejske obaveštajne službe utvrdile su da je ono što je ispaljeno 24. marta bio Hvasong-15“, rekao je zvaničnik ministarstva odbrane za AFP. Obe ICBM su potencijalno sposobne da pogode kopno Sjedinjenih Država.

Seul i Tokio su u to vreme odvojeno potvrdili da je projektil od 24. marta leteo više i duže od bilo kog prethodnog testa - ali su analize kasnije ukazale na neslaganja u izveštajima Severne Koreje.

Lažna objava je verovatno bila pokušaj Pjongjanga da nadoknadi neuspelo lansiranje 16. marta, kada je projektil, za koji su analitičari rekli da je zapravo Hvasong-17, eksplodirao ubrzo nakon lansiranja. Prema specijalizovanom veb-sajtu NK Nevs sa sedištem u Seulu, ostaci sa neuspelog testa pali su u Pjongjang ili blizu njega kao crvenkasta dimna kugla koja je cik-cak letela nebom.

„Stanovnici Pjongjanga sigurno su bili šokirani“ neuspelim lansiranjem, a možda je uticalo na javno mnjenje o Kimovom režimu, rekao je novinarima poslanik Ha Tae-keung iz konzervativne opozicione Partije moći naroda (PPP).

Državni mediji Severne Koreje - Rodong Sinmun i novinska agencija KCNA - tada nisu izvestili o neuspelom lansiranju.

Oni obično nose izveštaje o uspešnim testovima oružja u roku od 24 sata od lansiranja, često sa fotografijama.

Ali o lansiranju 24. marta trubili su državni mediji, a KCTV je objavila glatki video koji navodno pokazuje kako je džinovska raketa uspešno probno ispaljena. Analitičari su ukazali na odstupanja u snimku koji bi mogli ukazivati na to da su delovi lansiranja 24. marta lažni.

Ekonomija ove izolovane zemlje otežava se od sankcija UN zbog programa naoružanja lidera Kim Džong Una i dvogodišnje samonametnute blokadezbog korone.

„Kimov režim ne samo da izvlači ponos i legitimitet iz svojih nuklearnih i raketnih programa, on prikazuje izgradnju vojne snage protiv spoljnih pretnji kao moralno opravdanje za domaću ekonomsku patnju“, rekao je za AFP Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

„Uspešno“ lansiranje kako je prikazano u medijima pod kontrolom države ima značajnu „propagandnu vrednost“ za Kimov režim, dodao je on. Analitičari su upozorili da će Severna Koreja verovatno pokrenuti vojno satelitsko izviđanje i sprovesti taktičke testove nuklearnih bojevih glava kasnije ove godine. Državni mediji Pjongjanga su u ponedeljak izvestili da je njegov lider Kim Džong Un obećao da će izgraditi „preovlađujuću“ i nezaustavljivu vojnu moć.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja