ZAŠTO RUSIJA MENJA PLAN? Kupuju vreme, a od ovog poteza mogu najviše da dobiju
Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

ukrajinska kriza

ZAŠTO RUSIJA MENJA PLAN? Kupuju vreme, a od ovog poteza mogu najviše da dobiju

Planeta -

Najava Rusije da će da "smanji vojnu aktivnost" oko Kijeva i obližnjeg grada Černigova dočekana je sa skepticizmom, posebno zato što se granatiranje oba grada nastavlja.

Iako je primećeno određeno kretanje trupa sa severa nazad u Belorusiju, čini se da je to deo uobičajenih operativnih preraspoređivanja i još uvek ne predstavlja definitivno povlačenje.

Ukrajinski generalštab rekao je da je Rusija preko noći bila angažovana u "rotaciji odvojenih jedinica" i da "ima za cilj dovođenje u zabludu", piše britanski Gardijan.

Ipak, očito je da Rusija, prema rečima Konrada Mazijke, stručnjaka za vojne obaveštajne službe i predsednika Rochan Consultinga, "kupuje vreme", budući da želi da se preusmeri na regiju Donbasa i izdejstvuje konvencionalniju vojnu pobedu na istoku.

Pet nedelja skoro stalnih borbi severozapadno od glavnog grada potpuno je iscrpelo ​​borbenu moć Rusije. Sve u svemu, ruske snage pretrpele su više od 10.000 žrtava, prema sadašnjim procenama SAD-a.

S jedne strane, ruske izjave takođe odražavaju značajnu, ali privremenu, pobedu Ukrajine.

Opsada Kijeva, scenario noćne more za stotine hiljada ljudi, izbegnuta je odbranom u kojoj je lagana pešadija uništavala ruske oklopnjake koji su pokušali i nisu uspeli da sruše glavni grad.

Rusija može puno da dobije

Međutim, Rusija može puno da dobije od usporavanja borbi, prenosi Gardijan. Njihove snage mogu da se odmore, reorganizuju i tiho koncentrišu masu na istoku, sada javno istaknutom kao žarište operacija.

Pojačanja, gde su dostupna, "uglavnom su postrojena za pojačanja u operacijama u Donbasu", rekli su zapadni obaveštajni zvaničnici.

Dolaze čak i iz Kalinjingrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, i dalekog istoka zemlje, i čine oko 10 bataljonskih taktičkih grupa, najmanja operativna jedinica ruske vojske, od kojih svaka ima oko 800 ljudi u punom sastavu.

Poređenja radi, Rusija je izvršila invaziju sa 115-120 takvih bataljona, iako se procenjuje da ih 20-ak sada više nije u funkciji.

Veruje se da ih prati oko 1.000 boraca iz Vagner grupe, koja je inače angažovana u misijama koje podržava Kremlj u Africi i na Bliskom istoku.

Zapad mora da pojača podršku

Fil Ozborn, bivši šef britanske odbrambene obaveštajne službe, veruje da je, iako će "obe strane imati koristi od smanjenja operativnog tempa", realnost da Rusi mogu najviše da dobiju.

-Kako ovo usporavanje ne bi bilo samo značajna korist za Rusiju, zapad mora da maksimizira i brzo poveća svoju podršku Ukrajini, kaže.

Ukrajina već nekoliko dana traži snažnije oružje, uključujući tenkove, protivvazdušne i protivtopovske sisteme.

Međutim, pitanje je koliko su zapadni čelnici spremni da snabdevaju Kijev, posebno budući da se sada nagađa da su zalihe nekog vrhunskog oružja poput protivtenkovskog projektila Javelin, pri kraju.

Rusija je možda započela rat svojom ničim izazvanom invazijom prošlog meseca, ali trenutno je Ukrajina ta koja može najviše da dobije od nastavka borbe ako njene snage uspeju da poremete napore Moskve da se pregrupiše, zaključuje u svojoj analizi Gardijan.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track