KALIFORNIJA DOBIJA NOVI ZAKON O CENZURI: Na udaru teorije zavere, i lažne informacije o vakcinama i izborima!
Foto: Printscreen Rtvslo.si

drakonski?

KALIFORNIJA DOBIJA NOVI ZAKON O CENZURI: Na udaru teorije zavere, i lažne informacije o vakcinama i izborima!

Planeta -

Novi zakon o cenzuri čiji predlog se pojavio u Kaliforniji donosi niz mera, pre svega žestoko osporavanje svih tzv teorija zavere, ali i klevere, pretnje nasiljem

„Ovaj zakon bi zabranio platformama društvenih medija, kako je definisano, da pojačavaju štetan sadržaj na način koji rezultira time da korisnik gleda štetni sadržaj drugog korisnika sa kojim korisnik nije odlučio da deli vezu. Predlog zakona bi definisao „ojačati“ kao preduzimanje radnji, bilo ručno ili automatski, što rezultira povećanjem gledanosti određenog materijala“.

Predlog zakona predviđa da štetni sadržaj uključuje klevetu ili, kako se navodi, pretnje neposrednim nasiljem protiv državnih organa, i dezinformacije ili, uključujući, lažne ili obmanjujuće informacije o lekovima ili vakcinacijama, lažne ili obmanjujuće informacije o izborima i teorije zavere. Ovaj zakon bi zahtevao od platforme društvenih medija da uspostavi proces žalbe kojem korisnici mogu da pristupe u okviru platforme kako bi prijavili štetni sadržaj za koji veruju da je proširen (deljen) i da nadgleda sve žalbe u bazi podataka koja se deli sa državnim tužiocem, kao što je navedeno.

Dakle, zakon definiše „pojačavanje“ kao širenje ili deljenje informacija na društvenim mrežama i čini ga krivičnim delom ako bilo šta od gore navedenog: dezinformacije, posebno o lekovima ili vakcinama, i teorije zavere. Pored toga, platforme se obavezuju da će sve prijave odmah proslediti direktno Državnom odvjetništvu. Da li razumete ozbiljnost i implikacije takvog zakona?

Prema mišljenju portala Logično postavlja se pitanje ko će odlučivati šta je informacija, a šta dezinformacija, a šta teorija zavere? Na primer Pojava koronavirusa u laboratoriji smatrana je teorijom zavere i dezinformacijama, sve dok se nije pokazalo kao vrlo verodostojna teorija i stoga tačna informacija. Sem ako dezinformacija nije samo ono što ne odgovara vlasti.

Drugo, zašto bi društvene platforme sve morale da prijave državnom tužilaštvu? Pa ako napišete nešto protiv vakcine, farmaceutski trol vas prijavi platformi i prijava odmah dođe državnom tužilaštvu koje podiže krivičnu prijavu jer ste prekršili zakon.

Kurir.rs/Logično

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track