ENERGOATOM POTVRDIO: Rusi potpisali PRIMOPREDAJU ČERNOBILJA! Nema primedbi na ruske trupe koje su čuvale nuklearku 5 nedelja!
Foto: EPA / OLEG PETRASYUK

napuštaju postrojenje

ENERGOATOM POTVRDIO: Rusi potpisali PRIMOPREDAJU ČERNOBILJA! Nema primedbi na ruske trupe koje su čuvale nuklearku 5 nedelja!

Planeta -

Ruske trupe napuštaju nuklearnu elektranu u Černobilju i idu ka granici Ukrajine sa Belorusijom, saopštio je danas ukrajinski nuklearni operater Energoatom.

U saopštenju se navodi da se ruska vojska priprema i da napusti Slavutič, obližnji gradić gde živi osoblje elektrane.

Energoatom je potvrdio izveštaj da su Rusi kopali rovove u Crvenoj šumi, zagadjenoj oblasti u koju je ulazak zabranjen, od 10 kvadratnih kilometara oko Černobiljske elektranu, čime su dobili "znatne doze radijacije".

U saopštenju je preneto da su se ruski vojnici "uspaničili zbog prvih simptoma (radijacione) bolesti" koji su se "pojavili veoma brzo" i počeli da se pripremaju za odlazak. Ta tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Energoatom navodi da su Rusi potpisali dokument kojim se potvrđuje primopredaja elektrane u Černobilju i da uprava te elektrane nema pritužbe na ruske trupe koje su "čuvale" postrojenje više od pet nedelja.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA /OLEG PETRASYUK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track