NEMA BRADE, NEMA POSLA U DRŽAVNIM USTANOVAMA: Novi kodeks oblačenja za vladine službenike u Avganistanu!
Foto: EPA-EFE

očekivano

NEMA BRADE, NEMA POSLA U DRŽAVNIM USTANOVAMA: Novi kodeks oblačenja za vladine službenike u Avganistanu!

Planeta -

U Avganistanu, talibani su primenili novi kodeks oblačenja za vladine službenike. Prema novim smernicama, muški državni službenici ne mogu da dođu na posao bez brade.

Pored toga, rečeno im je da ne nose zapadnjačka odela. Umesto toga, moraju da nose tradicionalne dugačke majice i pantalone zajedno sa šeširom ili turbanom da pokriju glavu, preneo je Independent.

Takođe im je rečeno da se mole u ​​tačno vreme, što znači da to čine šest puta između zore i sumraka prema islamskom zakonu.

U slučaju kršenja kodeksa, radnicima ne bi bilo dozvoljeno da uđu u svoje kancelarije i na kraju bi mogli biti otpušteni, rekli su talibani.

Ranije ove nedelje, zvaničnici talibanskog Ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka viđeni su kako vrše inspekciju muškaraca dok su ulazili u vladine kancelarije. Nove smernice su stupile na snagu u utorak.

Talibani su u poslednjih deset dana dokazali da nemaju nameru da budu progresivniji, kao što su obećavali, u poređenju sa njihovim prethodnim režimom 1990-ih.

Tek prošle nedelje, talibani su zabranili devojčicama da pohađaju srednju školu, baš kada je nastava trebalo da se nastavi posle devet meseci. Pored toga, ženama je zabranjeno da same putuju avionima bez muškarca, po mogućnosti člana porodice.

Dalje, talibani su rekli da će korišćenje parkova biti odvojeno na osnovu pola, u suštini zabranjujući parovima i porodicama da ih posećuju zajedno.

Talibani su takođe zabranili strane dramske emisije i emitovanje međunarodnih medija.

U svom prethodnom režimu od 1996. do 2001., talibani su zabranili ženama da napuštaju svoje domove bez muškog člana porodice. Organizacija je takođe zatražila od svih muškaraca da puste brade.

Talibani su srušili režim Ašrafa Ganija i preuzeli kontrolu nad Avganistanom prošlog avgusta.

Kurir.rs/Independent

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track