EVO KOME SMETA IMRAN KAN: Pakistanski premijer "slučajno" obelodanio ime velike sile koja želi da ga sruši sa vlasti!
Foto: AP / Burhan Ozbilici

direktno

EVO KOME SMETA IMRAN KAN: Pakistanski premijer "slučajno" obelodanio ime velike sile koja želi da ga sruši sa vlasti!

Planeta -

Pakistanski premijer Imran Khan "slučajno" je naveo Sjedinjene Države kao krivca kada je tvrdio da je "strana zemlja koju ne mogu imenovati" bila željna da ga ukloni sa funkcije glasanjem o nepoverenju.

„Amerika ima – oh, ne Ameriku, već stranu zemlju koju ne mogu da imenujem” poslala je lideru poruku u pokušaju da se meša u politiku svoje zemlje, rekao je Kan u televizijskom obraćanju u četvrtak, nakon glasanja o nepoverenju protiv njega. je pomereno.

Kan je dobio brifing pismo od pakistanskog ambasadora u SAD koje je uključivalo snimak visokog zvaničnika iz Vašingtona koji implicira da će se odnosi između dve zemlje poboljšati u Kanovom odsustvu, izvestili su lokalni mediji u četvrtak.

Kažu da će 'naš bes nestati ako Imran Kan izgubi ovo glasanje o nepoverenju', rekao je Kan, opisujući sadržaj pisma.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs insistirao je da "nema istine" u navodima, navodeći da Vašington "pomno prati dešavanja u Pakistanu", ali da "poštuje i podržava ustavni proces Pakistana i vladavinu zakona".

Imran Kan, Pakistan
foto: EPA/ CHAMILA KARUNARATHNE

Ovo nije prvi put da Kan optužuje Vašington da se meša u unutrašnje stvari zemlje i pokušava da utiče na njene političke odluke. On je to pitanje izneo na nedeljnom mitingu gde je pokušao da privuče energiju pristalica jer je njegova politička opozicija pokušala da ga svrgne i podsetio je svoje pristalice tokom emitovanja u četvrtak da Pakistan nije dobio ništa od podrške američkom ratu protiv „terora“ osim mnogo više terorista i bombardovanja dronovima.

Kan je odbio da poklekne pred američkim pritiskom i osudi Rusiju zbog slanja trupa u Ukrajinu, tvrdeći da Pakistan nema ništa od takvog poteza. Međutim, to ga je učinilo metom za SAD i njihove saveznike, koji su već uznemireni što je susedna Indija takođe odbila da se pridruži njihovoj kampanji sankcija Moskvi.

Debata u vezi sa zahtevom za izglasavanje nepoverenja trebalo je da počne u četvrtak, iako je zamenik predsednika, član Kanove stranke, prekinuo postupak kada su poslanici odlučili da se prvo ne bave drugim tačkama dnevnog reda. Ovo je skandaliziralo opozicionog lidera Šahbaza Šarifa, koji je rekao novinarima da je potpredsjednik "još jednom osramotio parlamentarne norme time što nije pustio tačku dnevnog reda za raspravu".

Parlament će se sledeće sastati u nedelju. Kanova partija, pakistanska partija Tehreek-e-Insaf, nije samo brojčano nadjačana – ona se bori protiv još dve glavne stranke (Pakistanska muslimanska liga-N i Pakistanska narodna partija) koje obično isključuju struju između sebe.

Povrh toga, suočava se sa još većim izgledima, jer bi preživljavanje mere nepoverenja dovelo do toga da postane jedini pakistanski premijer koji je ikada završio svoj mandat. Ogorčeni premijer – koji je ranije igrao kriket za tim zemlje, što ih je dovelo do njihove jedine pobede na Svetskom prvenstvu 1992. – odbio je da podnese ostavku, bez obzira na sve šanse protiv njega, izjavljujući da će

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja