PRVO DOKUMENTOVANO RUŠENJE RUSKOG APAČA NA NEBU IZNAD LUGANSKE OBLASTI Kako je oboren Mi-28N !VIDEO
Foto: Twitter The RAGE X - Intel

Raketa ga presekla na pola

PRVO DOKUMENTOVANO RUŠENJE RUSKOG APAČA NA NEBU IZNAD LUGANSKE OBLASTI Kako je oboren Mi-28N !VIDEO

Planeta -

Borbeni helikopter Mi-28N ruske vojske oboren je danas popodne nad Luganskom oblasti dok je izvršavao borbene zadatke. Ovo obaranje je prvo i dokumentovano rušenje borbenog helikoptera koga često nazivaju i "ruski apač". Ovaj helikopter do sad borbeno je primnjne u Iraku i Siriji, a u invaziji na Ukrajinu prvi put na evropskom kontinentu.

Naime, na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se sadejstvo borbenih helikoptera Ka-52 i Mi-28. Dok je Ka-52 nastavio svoj put, Mi-28 se vratio izbacio IC mamce, napravio polukrug i krenuo za Ka -52. U tom monetu doletela je raketa ispaljena najverovatnije sa prenosnog PVO sistema koja je pogodila letelicu, koja se prepolovila dok je padala na zemlju.

Za sad nema informacija o tome šta se dogodilo sa posadom helikoptera, koji je inače leteo na maloj visini.

Ovaj borbeni helikopter nastao je kao odgovor na američki borbeni helikopter AH-64 Apač koji je konstruisan kao odgovor da zaustavi masovni prodor sovjetskih tenkova na zapad Evrope. Iako su projektovani negde u isto vreme AH-64 Apač je pre ušao u operativnu upotrebu, a ruskom pandamu bilo je potrebno više od dve decenije. Sudbinu ove letelice odredio je pre svega raspad Sovjetskog Saveza i dilema vojnog vrha kom projektu se prikloniti Ka-52, Mi-35 ili Mi-28. Od bazne verzije A razvijen je savremeni model N sa integrisanim naoružanjem pete generacije i najsavremenijom elektronikom. Helikopter ima neuvlačiv stajni trap i ojačani petokraki rotor napravljen od kompozitnih materijala i četvorokraki repni X rotor. Kabina helikoptera sa bokova ojačana je titanijumskim i kermičkim poločama, a prostor između kabina napravljen je od neprobojnih ploča. Svi vitalni delovi helikoptera su udvojeni i otporni na dejstvo projektila kalibra 12,7 i 20 mm. Pilot u kabinu ulazi sa desne, a operator naoružanja sa leve strane.

Posadu helikoptera čine dva člana pilot i operater raspoređeni u tandemu. U slučaju povređivanja pilota, operater naoružanja može da prizemlji letelicu.

Mi-28N spada u kategoriju teških borbenih helikoptera, ima klasičnu šemu konstrukcije, visoke manevarske sposobnosti i veliku borbenu žilavost. Namenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, utvrđenih objekata i žive sile, protivnikovih helikoptera i sporijih letelica, u svim vremenskim uslovima danju, noću, nevremenu. Sklopljeni MI-28 moguće je transportovati i u Iljušinu IL-76..

Ono što odlikuje ovaj helikoptera čine naoružanje i elektornska oprema. Od naoružanja helikopter Mi-28N ima: radio vođene rakete Ataka, IC samonavođene rakete vazduh-vazduh Igla, koje dejstvuju po principu "ispali i zaboravi", nevođena raketna zrna kalibra 80 i 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, a u podvesnom kontejneru i top GŠ -23 kalibra 23 mm.

Ugrađena radio-elektronska oprema omogućava let na ekstremno malim visinama u atuomatskom režimu rada, slanja podatakao cilju drugim helikopterima u frupi. Iznad glavčine glavnog rotora nalazi se milimetarski radar Kinzel-V, a u nosnoj kupoli je radio-uređaj za vođenje raketa. Ispod nosa kupole, na žirostabilisanoj platformi ugrađen je optoelektronski sistem sa objedinjenim optičkim uređajem za traženje cilja i neposredno gađanje, termovizijska kamera Zenit koja obezbeđuje termovizijsku sliku za dejstva noću i u složenim meteorološkim uslovima i laserski daljinomer.

IZnad topa kalibra 30 mm ugrađen je IC senzor (FLIR) za osmatranje prednje polusfere. Ugrađeni samoodbrambeni sistem neprekidno prati eventualne pretnje helikopteru, analizira ih i automatski upozorava pomoću senzora koji detektuju lasnirane projektile sa radarskim, laserskim i IC vođenjem. Za odbranu od napada koristi se sistemom koji automatski izbacuje IC mamce. Avionika helikoptera prilagođena je upotrebi naočara za noćno letenje. U pilotskoj kabini nalaze se HUD, monitor na kojem se prikazuje termovizijska slika i IFR instrumentalizacija.

Taktičko tehnički podaci

Tip: borbeni jurišni helikopter

Naoružanje: 16 radio vođenih raketa Ataka, 8 IC samonavođenih raketa vazduh-vazduh Igla, 80 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i 20 kalibra 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, kontejner sa topom GŠ-23 kalibra 23 mm, dve kasetne bombe za zaprečavanje KGMU

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track