16:34

Babić i Kajtez tvrde da kineska strana sigurno neće donositi ISHITRENE POTEZE

kina i međunarodni odnosi

OVE DVE STVARI ZNAČAJNO REMETE ODNOSE KINE I EU Babić i Kajtez tvrde da kineska strana ZBOG OVOGA neće donositi ISHITRENE POTEZE

Planeta -

Politikolog Uroš Babić je u Pulsu Srbije objasnio da su pitanje Tajvana i Ujgura dve stvari koje remete odnose Kine i Evropske unije.

Kineski predsednik Si Đinping i premijer Li Kećijang razgovaraće danas a sa liderima Evropske unije. Kako je predviđeno, lideri će sastanak održati putem video veze. Cilj sastanka je kako navodi izvor iz EU da se obezbedi neutralnost Kine kako ne bi pomagala Rusiji u ratu protiv Ukrajine. Takođe, navodi isti izvor, da Brisel strahuje da će sankcije zbog invazije gurnuti Rusiju u naručje Pekinga.

Ilija Kajtez, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

Da li će tako biti pitali smo goste Kurir televizije prof. dr Iliju Kajteza, sociologa i Uroša Babića, politikologa.

Vodtitelje Pusla Srbije Miloša Anđelkovića i Milicu Marković zanimalo je da li će ovaj samit zbližiti približiti Peking zapadu.

Ilija Kajtez, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

- Neće približiti. Očekivanja EU su nerealna, ona želi da predstavi sebe da je značajnija nego što jeste. Kina ima strateške pravce, jasno definisane i zacrtane, a to je saradnja sa Rusijom. Kina neće praviti nikkave ishitrene postupke i biće dovoljno mudri. Strateški gledano Kina je okrenuta ka Rusiji i Evroaziji. Očekivanja Evropske unije su nerealne, oni ne mogu da očekuju neke velike zaokrete. Mogu oćekivati jedino neke male taktičke zaokrete. Pozicija Kine je vrlo jasna. Evropa bi trebalo da pokuša da iz ovoga sastanka zakljči pouke - rekao je u Pulsu Srbije na Kurir televiziji prof. dr Ilija Kajtez.

Ilija Kajtez, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

Politikolog Uroš Babić ističe da Evrpska unija želi da se predstavi kao neko ko meže da kontroliše međunarodne odnose, ali da se ništa značajno promeniti. Babić je objasnio i da su pitanje Tajvana i Ujgura dve stvari koje remete odnose Kine i Evropske unije.

- Saglasan sam sa profesorom Kajtezom za sve što je izneo. Evropa pokušava da se predstavi kao neko ko može da kontroliše međunarodnu situaciju i da vrši uticaje. Ako i dođe do dogovora, to će biti minimalne stavke. Kina je počela da privlači pažnju Evrope na početku 21. veka kada je počela da bude svetska ekonomska sila. Kina je tada počela da se odupire uticaju sa bilo kojh strana. Karakter kineske države okrenut je spolja. Ima par stavri koje remete odnose Kine i Evropks unije. Ključne stvari su pitanje Tajvana i Ujgura. I u EU postoji neslaganje kada je Tajvan u pitanju - rekao je za Kurir televiziju politikolog Uroš Babić.

Ilija Kajtez, Uroš Babić
foto: Kurir televizija

Takođe, Bbaić je objasnio da Kina godinama trpsi sankcije Evrope zbog pitanja Ujgura.

- Druga stavr su Ujguri. Ujguri su muslimanski narod u Kini, koji imaju teritorijalne pretenzije, koji hoće da prave nezavisnu državu Ujguristan. Zbog Ujgura Kina ima dugogodišnje međunarodne sankcije od strane zapada i sve to otežava dalje korake ka uspostavljanje normalizacje odnosa. Ono što je jasno je da će ostati kineska srana zvanično neutralna. Pokazaće se da li će Kina nezvanično pomagati Rusiju - dodao je Uroš Babić, politikog.

1 / 6 Foto: Kurir televizija

Prof. dr Ilija Kajtez smatra da Brisel ne može da ucenjuje Peking, ali i da postoje različiti stavovi u Evropi.

- Brisel nema tu vrstu kapaciteta da može da ucenjuje Peking i mislim da je to više pod pritiskom iz Vašingtona i Londonu. Evropa je sada prisilno jedinstvena. Bajden je došao da izvrši disciplinovanje Evrope - rekao je u Pulsu Srbije na Kurir televiziji prof. dr Ilija Kajtez.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:19

Vremenska prognoza za 1.4.2022

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track