ORBAN PRED IZBORE PORUČIO: Rat u Ukrajini nije naš, moramo ga se kloniti! Opozicija je sklopila pakt sa ukrajinskom vladom!
Foto: Profimedia / Attila KISBENEDEK / AFP

pomenuo i ruski gas

ORBAN PRED IZBORE PORUČIO: Rat u Ukrajini nije naš, moramo ga se kloniti! Opozicija je sklopila pakt sa ukrajinskom vladom!

Planeta -

Madjarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da predstojeći parlamentarni izbori zakazani za nedelju predstavljaju egzistencijalnu prekretnicu i izbor između rata i mira.

Orban, koji želi da dobije četvrti uzastopni premijerski mandat, vodio je kampanju na osnovu obećanja da će, ukoliko bude ponovo izabran, štititi mir i bezbednost zemlje i da će održavati uvoz ruskih energenata dok traje rat u susednoj Ukrajini.

"To nije naš rat, moramo se toga kloniti. Možemo ostati po strani ako ne šaljemo vojnike ili oružje i ne dozvoljavamo pošiljke oružja preko naše teritorije, jer ćemo onda postati vojni cilj", rekao je Orban na jednom predizbornom skupu u centralnoj Mađarskoj.

Ta zemlja je odbila da snabdeva Ukrajinu oružjem i zabranila je njihov tranzit preko mađarsko-ukrajinske granice, ocenivši da bi je to uvuklo u sukob.

Viktor Orban
foto: EPA / BENKO VIVIEN CHER / HUNGARIAN PR

Orban je danas na mitingu rekao da je opoziciona koalicija "sklopila tajni pakt sa ukrajinskom vladom" i da će njegovi politički protivnici prekinuti dovod ruskog gasa i ruske nafte, što je ta koalicija demantovala.

Ujedinjenu opoziciju u Mađarskoj čini šest stranaka čiji je zajednički kandidat za premijera Peter Marki-Zai, koji ne pripada nijednoj stranci.

Viktor Orban
foto: EPA / BENKO VIVIEN CHER / HUNGARIAN PR

Opozicione stranke, koje su ranije vodile kampanju na obećanju da će ukinuti ono što nazivaju široko rasprostranjenom korupcijom i demokratskim nazadovanjem pod Orbanom, zatražile su sada od birača da kazne autokratskog premijera zbog njegovih bliskih odnosa sa Putinom.

Opozicija je izbore ocenila kao referendum o tome da li će Mađarska pripadati zajednici zapadnih demokratija ili će se vratiti u svoju istorijsku prošlost.

Prema anketama, Orbanova stranka Fides vodi, ali je ta prednost u odnosu na opoziciju tesna. Odlazeći premijer se do sada nije nikada suočio sa takvom neizvešnošću, ocenili su analitičari.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Attila KISBENEDEK / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track