ŠOK BOMBA IZ KINE ZA EU! Tražili da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija! Peking: Za rat u Ukrajini kriva i Amerika!
Foto: EPA / OLIVIER MATTHYS / POOL

prvi samit za dve godine

ŠOK BOMBA IZ KINE ZA EU! Tražili da ne pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija! Peking: Za rat u Ukrajini kriva i Amerika!

Planeta -

Kina je danas ponovo kritikovala zapadne sankcije Rusiji, dok su najviši zvaničnici EU tražili uveravanja od Pekinga da neće pomoći Moskvi da zaobiđe ekonomske kaznene mere uvedene zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Na virtuelnom samitu lidera EU i Kine, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i šef evropske diplomatije Žozep Borel tražili su od kineskog predsednika i premijera, Si Đinpinga i Li Kećijanga, da doprinesu okončanju rata u Ukrajini.

Fon der Lajen je rekla da su lideri obe strane "razmenili veoma jasno suprotstavljene stavove" o mnogim temama, ali je izrazila nadu da će Kina iskoristiti svoj uticaj da ubedi Rusiju da treba da okonča rat u Ukrajini.

Ona je dodala da očekuje da se Kina u najmanju ruku ne meša u sankcije Zapada protiv Rusije, i ako ih ne podrži.

Ranije danas, Ministarstvo spoljnih poslova Kine okrivilo je SAD za rat u Ukrajini, bar delimično, tvrdeći da je Vašington insistirao na širenju NATO-a na istok, ka ruskim granicama.

Portparol kineskog Ministarstva Džao Liđijan upozorio je da Peking "ne odobrava rešavanje problema putem sankcija" i da, kada je reč o Ukrajini, neće biti primoran "da izabere stranu ili da usvoji pojednostavljeni pristup prijatelj-neprijatelj".

"Kao krivac i glavni podstrekač ukrajinske krize, SAD su navele NATO da se u pet navrata širi na istok u poslednje dve decenije. Broj članica NATO-a je gotovo udvostručen od 1999. godine, sa 16 na 30 zemalja, što je pritiskalo Rusiju uza zid korak po korak".

Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel
foto: EPA / Olivier Hoslet

Iako tvrdi da ne zauzima stranu u sukobu, Kina je proglasila "partnerstvo bez ograničenja" sa Rusijom i odbija da osudi njenu invaziju na Ukrajinu.

Današnji samit EU i Kine održan je u vreme sve negativnijeg raspoloženja unutar Unije prema Pekingu, kojem se zamera agresivna spoljna politika i trgovinske prakse.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / OLIVIER MATTHYS / POOL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track