38. DAN RATA U UKRAJINI Peskov poručio Evropljanima da se otrezne; Kina: NATO trebalo da bude raspušten pre 30 godina!
Foto: AP, EPA, Shutterstock

blog

38. DAN RATA U UKRAJINI Peskov poručio Evropljanima da se otrezne; Kina: NATO trebalo da bude raspušten pre 30 godina!

Planeta -

Danas je 38. dan rata u Ukrajini.

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, Subota, 2. april

* Papa razmišlja o putovanju u Kijev

* Zelenski: Ovo je poslednje upozorenje

* Crveni krst se priprema da se priključi evakuaciji iz Marijupolja

Kremlj otkrio kada će odnosi Rusije i Evrope biti "ponovo procenjeni"

Odnosi Rusije i Evrope su i dalje mogući, ali će do toga i dijaloga doći tek kada se Evropljani "otrezne" i otrgnu od američkog uticaja, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Opširnije pročitajte OVDE

Peking: NATO trebalo da bude raspušten još 1991. godine

Kina veruje da je NATO trebalo da bude raspušten odmah nakon što se Sovjetski Savez raspao, pošto je zapadna alijansa i stvorena da bi obuzdavala SSSR koji je prestao da postoji, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.

Opširnije čitajte OVDE

Mesto sastanka Putin-Zelenski verovatno Turska?

Mesto sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najverovatnije će biti Turska, izjavio je danas ukrajinski pregovarač Dejvid Aramija.

Kako javlja Interfaks Ukrajina, Arahamia je ukrajinskoj televiziji rekao da vreme i mesto sastanka još nisu poznati, preneo je Rojters.

Arahamia je rekao da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u petak pozvao Putina i Zelenskog i da mu se čini da može da potvrdi da su spremni da dogovore sastanak u bliskoj budućnosti.

- Ni datum ni mesto nisu poznati, ali mislimo da bi to najverovatnije bilo u Istanbulu ili Ankari, dodao je on.

Peskov: SAD pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa bioloških laboratorija

SAD pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa bioloških laboratorija u Ukrajini, međutim, činjenice govore same za sebe, rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

-Te činjenice ne treba da izazivaju zabrinutost samo naše zemlje, već i mnogih drugih država. Siguran sam da tu zabrinutost dele i Belorusija, Kina i Indija, naveo je a prenosi Sputnik.

Takođe je rekao i da je arhitektura NATO usmerena na to da bude agresivna uprkos izjavama čelnika te organizacije da je njena uloga odbrambena.

-Oni govore da su odbrambena organizacija, međutim, automatska puška Kalašnjikov je okreni, obrni – automatska puška. Upravo tako je i NATO. Oni su projektovani i stvoreni da budu agresivna organizacija. Ta organizacija je stvorena za agresiju, naglasio je Peskov.

Stvorena mreža laboratorija za razvoj novog biološkog oružja?

Kako prenosi B92 pozivajući se na Kremlj, mreža laboratorija za razvoj novog biološkog oružja protiv određenih etničkih grupa stvorena oko Rusije i Belorusije u okviru američkog programa.

Nezavisne potvrde ove informacije za sada nema

Peskov otkrio detalje sa prvih pregovora Kijeva i Moskve

Ukrajina nije želela da pregovara sa Ruskom Federacijom u Belorusiji, pregovori su tamo vođeni teškom mukom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je za TV Belorusija 1 rekao da su prve dve runde pregovora koje su održane u Belorusiji dogovorene sa velikim poteškoćama.

Prema rečima Peskova, "Ukrajinci zaista nisu želeli da idu tamo do samog kraja", prenose Ria novosti.

Peskov je naveo da je ruska delegacija, kada je stigla na prvu rundu pregovora, skoro ceo dan čekala Ukrajince i do poslednjeg trenutka nije znala da li će doći.

Harkov: Iskanderima na nacionaliste

Ruska vojska je raketama "Iskander“ uništila više od 100 nacionalista i plaćenika koji su se nalazili u štabu odbrane u Harkovu, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov.

Pored toga, naveo je on, ruska avijacija je uspela da onesposobi vojni aerodrom u Mirgorodu u Poltavskoj oblasti, a pored toga uništila je i nekoliko ukrajinskih helikoptera i jedan avion, kao i skladište za gorivo, prenosi Sputnik.

"Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno 125 ukrajinskih aviona, 88 helikoptera i 381 dron. Takođe, uništeno je i 1.888 tenkova i drugih borbenih vozila, 205 raketnih sistema i minobacača, kao i 1.771 jedinica motorizovane tehnike“, precizirao je Konašenkov.

Takođe je rekao i da je samo danas ruska vojska pogodila 28 ukrajinskih vojnih objekata.

Banka Vatikana prva kupila rublje za gas kod Centralne banke Rusije?

U medijima se pojavila vest da je Banka Vatikana je kod Centralne banke Rusije za 10 miliona evra kupila rublje radi kupovine ruskog prirodnog gasa.

Ispostavilo se da je reč o šali koju su brzo preneli ruski i zapadni mediji.

Rusija planira formiranje sajber vojske

Zbog hibridnog rata koji zapadne zemlje vode protiv Rusije, medijskog linča, kao i hakerskih napada na ruske internet resurse i baze podataka, ruska država planira da formira sajber vojsku u cilju zaštite podataka, odbrane od digitalnih pretnji i suzbijanja propagande.

Sajber napadi učestali su nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

Podoljak priznao: Nismo u stanju da povratimo jug i istok Ukrajine

Mihail Podoljak, savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine, napisao je na svom Telegram kanalu da neće biti dugog i iscrpljujućeg rata po "avganistanskom scenariju“

On je takođe priznao da Oružane snage Ukrajine nisu u stanju da povrate jug i istok Ukrajine

Kadirov: Počelo je!

Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je danas da su borci iz te ruske republike počeli napad na fabriku u Marijupolju. U njoj se, kako tvrdi, nalaze "militanti ukrajinskih nacionalnih bataljona".

"Borci legendarnog puka nazvanog po heroju Rusije Ahmat-Hadži Kadirovu počeli su napad na fabriku u Mariupolju...Ne sumnjam da će postavljeni zadatak biti izvršen. Da, teško je, ali izvodljivo", napisao je Kadirov na Telegramu.

On nije precizirao o kojoj fabrici je reč, navodi TASS.

Turska nudi evakuaciju iz Marijupolja brodovima

Turska je ponudila da brodovima evakuiše ljude iz ukrajinskog grada Mariupolja, koji se nalazi pod blokadom ruskih snaga, saopštio je danas ministar odbrane Hulusi Akar.

Karla del Ponte pozvala na procesuiranje Putina

Bivša haška tužiteljka za ratne zločine Karla del Ponte pozvala je Međunarodni krivični sud da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Frans pres.

Opširnije čitajte OVDE

Ukrajinska zastava se vijori iznad Černobilja

Ukrajinska zastava podignuta je iznad nuklearne elektrane u Černobilju nakon povlačenja ruskih snaga, saopštilo je danas državno preduzeće koje nadgleda nuklearne elektrane.

- Danas, 2. aprila u 11 sati ukrajinska zastava podignuta je iznad NE Černobilj i otpevana je himna - rekao je Energoatom.

Dodaje se da je celo osoblje nuklerke bilo prisutno na ceremoniji.

Snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa Antonova

Novi satelitski snimci pokazuju da su se ruske snage povukle sa aerodroma Antonov u Gostomelj, tridesetak kilometara severozapadno od Kijeva.

Slike koje je u četvrtak snimila kompanija Maksar Tehnolodžis potvrđuju ranije informacije zvaničnika američkog ministarstva odbrane koji je rekao za Si-En-En da Pentagon veruje da će ruska vojska verovatno napustiti aerodrom.

Prethodni satelitski snimci pokazivali su da su Rusi izgradili zaštitne bedeme oko artiljerijskih položaja u okolini aerodroma, a sada su ostala samo ta utvrđenja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u svom poslednjem video-obraćanju potvrdio da se ruske snage "polako ali primetno" povlače sa severa Ukrajine.

Moravjecki: Sankcije Rusiji se nisu pokazale dovoljnim

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki rekao je danas da sankcije Rusiji ne funkcionišu kako se prvobitno mislilo.

- U početku je reakcija Evropske unije na agresiju Rusije u Ukrajini, odnosno, usvajanje oštrih sankcija bio pravi put. Nažalost, danas vidimo da su se akcije, koje je preduzela evropska zajednica, pokazale nedovoljnim - kazao je Moravjecki, dodavši da vrednost rublje danas varira, u odnosu na period pre napada na Ukrajinu, preneo je sajt polskieradio24.pl.

On je istakao da će zabrana saradnje sa ruskim energetskim sektorom biti beskorisna ako deo Evrope nastavi da kupuje sirovine od Rusije.

- Prema nekim procenama, od početka rata zemlje EU platile su Moskvi više od 20 milijardi evra za uvoz energenata. A ovaj novac pokreće Putinovu ratnu mašinu, istakao je Moravjecki.

Putin i Tokajev razgovarali telefonom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa kazahstanskim kolegom Kasimom-Žomartom Tokajevim o napredovanju operacije za zaštitu Donbasa i pregovorima predstavnika ruske i ukrajinske delegacije, saopštio je Kremlj.

Ukrajinci se nadaju uspešnoj evakuaciji civila iz Marijupolja, kažu da su to dogovorili sa Rusijom u Istanbulu

Ukrajinski i ruski pregovarači dogovorili su plan za evakuaciju civila iz opkoljenog grada Marijupolja na mirovnim pregovorima u Istanbulu, rekao je savetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

-Naša delegacija postigla je dogovor u Istanbulu da osigura evakuaciju, rekao je Aleksij Arestovič za ukrajinsku televiziju.

-Mislim da ćemo danas ili možda sutra čuti dobre vesti o evakuaciji stanovnika Marijupolja, dodaje.

Papa Franja razmišlja o putovanju u Kijev

Papa Franja je otkrio da razmišlja o poseti ukrajinskoj prestonici Kijevu.

Na novinarsko pitanje da li bi razmotrio poziv ukrajinskih političkih i verskih vlasti, on je rekao: "Da, na stolu je".

Ukrajinski vojnici predali se u Lugansku

Komesar za ljudska prava u samoproklamovanoj Luganskoj narodnoj republici (LNR) Viktorija Serđukova izjavila je danas da se 170 ukrajinskih vojnika predalo.

- Koliko ja znam, u ovom trenutku je 170 ukrajinskih vojnika položilo oružje i nalazi se na teritoriji LNR - rekla je ona za agenciju RIA Novosti.

Danas se planiraju sedam humanitarnih koridora

Sedam humanitarnih koridora za evakuaciju ljudi iz opkoljenih ukrajinskih regiona planirano je za subotu, rekla je zamenica premijera Irina Vereščuk.

Jedan je planiran za evakuaciju ljudi privatnim prevozom iz Mariupolja i autobusima za stanovnike Mariupolja iz Berdjanska.

Zelenski traži bezbednosne garancije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

- Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država, rekao je Zelenski u intervjuu za "Foks njuz", dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Kina: Ne sabotiramo namerno sankcije Rusiji

Visoki kineski diplomata odbacio je tumačenja da njegova zemlja namerno sabotira sankcije Rusiji, dan nakon što su čelnici EU upozorili Kinu da to ne čini.

Vang Lutong, iz kineskog ministarstva spoljnih poslova, rekao je da Peking pomaže globalnoj ekonomiji kroz nastavak trgovine sa Rusijom.

Zapadne zemlje izrazile su pak zabrinutost zbog izbegavanja Pekinga da osudi rusku invaziju - i strahuju da bi Kina mogla da pomogne Rusiji smanjujući negativan uticaj sankcija na Moskvu.

Crveni krst se priprema za novi pokušaj da se priključi evakuaciji iz Marijupolja

Konvoj Crvenog krsta danas će još jednom da pokuša da se priključi evakuaciji civila iz Marijupolja.

Međunarodni odbor Crvenog krsta poslao je u petak konvoj od tri vozila prema Marijupolju, ali vratili su se s puta prema Marijupolju nakon što je zaključeno da je situacija previše opasna.

Moskva: Uništili smo skladišta nafte u Kremenčuku

Ruska vojska je uz pomoć preciznog naoružanja dugog dometa uništila skladišta benzina i dizel goriva u rafineriji nafte u Kremenčuku, odakle se snabdevala ukrajinska vojska, rekao je danas portparol ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da se iz tog skladišta snabdevala ukrajinska vojska u centralnim i istočnim regionima zemlje, prenela je agencija RIA Novosti.

Rafinerija nafte Kremenčuk je najveće preduzeće za proizvodnju naftnih derivata u Ukrajini, navodi ruska agencija.

Nešto ranije, guverner regiona Poltava Dmitri Lunjin rekao je da su ruski projektili pogodili dva grada u centralnoj Ukrajini (Poltavu i Kremenčuk), oštetivši infrastrukturu i stambene zgrade.

Evakuisano preko 6.000 civila

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su da je u petak iz brojnih ukrajinskih gradova evakuisano 6.266 civila, od kojih je 771 iz Mariupolja.

SAD Ukrajini šalje opremu za odbranu od hemijskog napada

SAD, prema izveštajima koji su se pojavili, u Ukrajinu šalju ličnu zaštitnu opremu na ukrajinski zahtev da se zemlja pripremi za bilo kakav potencijalni napad hemijskim oružjem tokom rata.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena potvrdio je za Politiko da su raspoređene "oprema i zalihe za spašavanje života".

Smatra se da lična zaštitna oprema uključuje gas maske, zaštitna odela i druge materijale.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track