SKUPA KRAĐA STRATEŠKIH REZERVI: Kradljivci iz Kvebeka pokušali da ukradu državni javorov sirup, sada moraju da plate milione
Foto: Mark Stahl/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

kanada

SKUPA KRAĐA STRATEŠKIH REZERVI: Kradljivci iz Kvebeka pokušali da ukradu državni javorov sirup, sada moraju da plate milione

Planeta -

Kradljivci su istočili sirup iz buradi uskladištenih u strateškim rezervama javorovog sirupa u Kvebeku i zamenili ga vodom

Plan Ričarda Valijera da zaradi milione dolara bio je varljivo jednostavan: ukrasti strateške rezerve javorovog sirupa u provinciji Kvebek, a zatim prodati proizvod. Ali smela krađa nije uspela nakon što je policija dobila dojavu i uhapsila Valijera i njegove saučesnike.

Sada vođa pljačkaša sirupa mora da plati 9 miliona kanadskih dolara (7 miliona američkih dolara) ili odslužiti još šest godina zatvora.

Kanadski sud je ove nedelje presudio da Valijer kao organizator "velike pljačke kanadskog javorovog sirupa“, mora da vrati pun iznos sirupa koji je ukrao i potom prodao, a ne samo zaradu od svog kriminalnog pohoda.

Od 2011. godine, grupa lopova je tajno presipala sirup iz hiljada belih metalnih buradi u skladištima koje je iznajmila Federacija proizvođača javorovog sirupa, organizacija koja predstavlja skoro 7.000 proizvođača sirupa i kontroliše skoro 80% svetske ponude javorovog sirupa, piše Gardijan.

Znajući da se burad u strateškom rezervatu pregleda samo jednom godišnje, lopovi su sirup zamenili vodom. Pošto Federacija kontroliše prodaju sirupa u Kvebeku, nedozvoljeni proizvod je prevezen preko granice u provinciju Nju Brunsvik, gde je spakovan u manje serije i prodat.

Godine 2012, nakon što je inspektor primetio da su neka burad prazna, a druga lakša nego što bi trebalo da budu, Federacija je shvatila da joj je ispred nosa ukradeno 9.571 bure – u vrednosti od skoro 18 miliona kanadskih dolara.

Krađa je dovela do policijskih racija u Nju Branzviku, Ontario i južno od granice u Vermontu i Nju Hempširu.

Policija Kvebeka uhapsila je 16 ljudi u svojoj istrazi, identifikujući Valijera kao vođu grupe. Zaplenili su i dva viljuškara, kamione cisterne za prevoz ukradenog proizvoda i četiri ogromna kotla za kuvanje sirupa.

Valijer je 2016. proglašen krivim za prevaru, krijumčarenje i krađu i osuđen na osam godina zatvora, što je najstroža kazna izrečena onima koji su umešani u pljačku. Sud je odredio i novčanu kaznu od 9,4 miliona kanadskih dolara, na osnovu vrednosti sirupa koji je mogao da proda. Valijeru je dato 10 godina da izvrši isplatu, ili će se suočiti sa kaznom zatvora od šest godina.

Sudija se pozvao na kanadski zakon, koji kaže da kada se ukradena imovina ne može vratiti vlasniku, kazna mora biti jednaka vrednosti ukradene robe.

U žalbenom postupku, taj iznos je smanjen na samo 1 milion kanadskih dolara – iznos za koji je Vallieres tvrdio da je zarada od njegove krađe.

Ali u četvrtak se najviši kanadski sud nije složio, tvrdeći da sud nema ovlašćenje da umanji kaznu i da prvobitnu kaznu treba vratiti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track