ISTORIJSKA POBEDA RADNIKA: Zaposleni u Amazonu naterali tehnološkog giganta da prizna prvi sindikat u SAD
Foto: EPA/SHAWN THEW

organizacija je ključna

ISTORIJSKA POBEDA RADNIKA: Zaposleni u Amazonu naterali tehnološkog giganta da prizna prvi sindikat u SAD

Planeta -

Tim radnika Amazona primorao je tehnološkog giganta da prvi put prizna sindikat u SAD.

Radnici u skladištu u Njujorku, njih posto, glasalo je za pridruživanje Amazonskoj uniji radnika. Grupu predvodi bivši radnik Amazona Kris Smols, koji je stekao ime protestujući protiv bezbednosnih uslova u maloprodajnom gigantu tokom pandemije.

Pobeda Smolsa označava veliki poraz za Amazon, koji se žestoko borio protiv sindikalizacije.

Međutim, u Alabami, gde se Amazon suočio sa odvojenim pozivima za formiranje sindikata, kompanija se, izgleda, odbranila od aktivista iako, navodi BBC, bi osporeni glasački listići ipak mogli da ponište taj rezultat.

Zajedno, dva izbora označavaju prekretnicu za aktiviste, koji su dugo osuđivali radnu praksu u Amazonu, drugom najvećem poslodavcu u zemlji.

Amazon je u saopštenju rekao da je razočaran gubitkom u Njujorku i da procenjuje kako dalje. Takođe je optužio regulatore da su nepropisno uticali na glasanje.

"Verujemo da je direktan odnos sa kompanijom najbolji za naše zaposlene“, saopštila je kompanija. "Procenjujemo naše opcije, uključujući podnošenje prigovora na osnovu neprikladnog i neprimerenog uticaja [Nacionalnog odbora za radne odnose]“.

Ovo je velika pobeda za Smolsa i njegov tim koji su sami stvorili novi, nezavisni sindikat koji će pokrenuti svoju borbu protiv Amazona. Njihova pobeda je bila trenutak "osvete" za bivšeg radnika Amazona, koga je kompanija jednom nazvala "glupim i neartikulisanim" u procurelom strateškom memorandumu.

Amazon je uložio značajne resurse u borbu protiv sindikalnih napora, koje vidi kao prepreku fleksibilnosti poslovanja i efikasnosti skladišta.

Smols je četiri godine radio za Amazon kada su ga otpustili 2020. posle kovid protesta, pozivajući se na kršenje karantina. Smols je formirao Uniju zaposlenih Amazona prošle godine, tražeči višu platu, bolje zdravstveno, plaćeno odsustvo i sprovođenje antidiskriminatorskih politika u firmi. Sada će on i njegovi saradnici moći da pregovaraju o ugovorima sa Amazonom za nekih 8000 zaposlenih.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track