RUSIJA IZGUBILA PRVI SU-35 IZNAD UKRAJINE Da li je ovo veliki udarac za rusku avijaciju! VIDEO
Foto: Twitter/SEICO-OSINT

borbeni gubitak

RUSIJA IZGUBILA PRVI SU-35 IZNAD UKRAJINE Da li je ovo veliki udarac za rusku avijaciju! VIDEO

Planeta -

Na društvenim mrežama u nedelju odjeknula je vest da je ukrajinska PVO kod Izjuma u harkovoskoj oblasti oborila ruski borbeni avion S-35. Ovo je inače prvo obaranje ovog borbenog aviona u borbenim dejstvima koja traju od 24. februara kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Za sada nije saopšteno kako je avion oboren, ali se pretpostavlja da je svoj udeo i u ovom slučaju kao i kod borbenog helikoptera Mi-28N imao britanski PVO sistem "Starstrik" koji je London isporučio Kijevu.

Takođe, ne isključuje se i verovatnoća da je u obaranju udeo imao i američki stinger. Pošto je olupina letelice skoro čitava pretpostavlja se da je Su-35 leteo na maloj visini.

Inače, pilot se katapultirao i spaso. Kako navode ukrajinski mediji on je navodno pokušao da pobegne ali je ubrzo zarboljen. Takođe Ukrajinci su objavili njegovu sliku u maskirnom pilotskom kombinezonu.

Su-35 nastao je kao duboka modernizacija familije lovca Su-27 i Su-30. Cilj je bio pobljšati radni vek zmaja i motora stvaranjem potpuno novog višenamenskog borbenog aviona. Ono u čemu je ovaj avion imao prednost jeste ugrađen novi radar Irbis-E, koji predstavlja kombinaciju elektronskog sa mehaničkim skeniranjem. Radar može da detektuje ciljeve na daljinama od 350-400 km iz prednje polusfere i 150 km iz zadnje polusfere.

Ova letelicai ma snažno naoružanje. top kalibra 30 mm GŠ-30 . Na 12 podvesnih tačkaka ispod krila avion može da nosi do 8 tona ubojnih sredstava. Od raketa tipa vazduh-vazduh za blisku borbu tu su R-73E dometa 30 kilometara, R-27 ET1 i ER1 dometa 130 km, R-77 dometa 90 km. Za dejstva na kopnene cilje avion koristi rakete H-29 TE, protivradarske rakete H-31 i H-59, pored klasičnih gravitacionih Su-35 može da nosi i TV vođene bombe KAB-500/1500 KR, satelitske navođene bombe KAB-500S-E i laserski vođene bombe KAB 500/1500LG, zatim nevođena raketna zrna.

Navodno cena jednog primerka ove letelice bez raketa košta 50 miliona dolara.

Inače ovaj avion je borbeno upotrebljen u Siriji i sad u Ukrajini, gde je jedan primerka za sad izgubljen u borbenim dejstvima.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track