ANALIZA BLUMBERGA: Rusija će ove godine masno zaraditi prodajom nafte i gasa uprkos sankcijama
Foto: EPA / Clemens Bilan, Shutterstock

u inat zapadu

ANALIZA BLUMBERGA: Rusija će ove godine masno zaraditi prodajom nafte i gasa uprkos sankcijama

Planeta -

Procenjeni prihodi od prodaje ruske nafte i gasa iznose 321 milijardu dolara

Očekuje se da će ruski energetski prihodi ove godine naglo porasti ako trgovinski partneri nastave da kupuju naftu i gas iz zemlje pogođene sankcijama Zapada.

Procenjuje se da će Rusija tokom 2022. godine izvesti energije u iznosu od 321 milijardu dolara, što predstavlja porast od više od trećine u odnosu na prošlu godinu, pokazala je Blumbergova analiza koju prenosi Raša tudej.

"Sa sadašnjim sankcijama, čini se da će se značajan priliv čvrste valute u Rusiju nastaviti", navodi se u izveštaju ekonomista Instituta za međunarodne finansije (IFF) koji citira Blumberg.

Analitičari IFF-a su međutim istakli da bi potencijalni energetski embargo od strane EU, Velike Britanije i SAD doveo do neizbežnog pada proizvodnje od više od 20% i da bi Rusiju mogao koštati čak 300 milijardi dolara izvoznih prihoda, u zavisnosti od promena cena.

Zemlja je, navodno, takođe na putu ka rekordnom suficitu na tekućem računu za koji stručnjaci kažu da može dostići čak 240 milijardi dolara.

Rusija je najveći svetski izvoznik prirodnog gasa i treći najveći izvoznik nafte. Neke zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, zabranile su uvoz ruske energije u sklopu sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Međutim, EU je odbila da to učini, dok SAD i Britanija nastavljaju da kupuju rusku naftu i gas.

Globalne cene sirove nafte su do sada ove godine porasle za preko 30 odsto, a cene su premašile 100 dolara po barelu zbog zabrinutosti da će doći do nestašice snabdevanja iz Rusije u vreme velike globalne potražnje. Cene gasa su takođe dostigle višegodišnje maksimume.

U martu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Rusija prihvatiti plaćanje za izvoz energije samo u rubljama iz zemalja koje Kremlj smatra "neprijateljskim“ zbog njihove politike sankcija. To je izazvalo bes na Zapadu koji se nadao da će sankcijama primorati Rusiju da odustane od svojih operacija u Ukrajini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track