GRADONAČELNIK BUČE: Masakr je odmazda za ukrajinski otpor! Evo kako je objavio odlazak ruske vojske! VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube

ratni zločin

GRADONAČELNIK BUČE: Masakr je odmazda za ukrajinski otpor! Evo kako je objavio odlazak ruske vojske! VIDEO

Planeta -

Masovna ubojstva u Buči nedaleko Kijeva su "ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je u intervjuu za italijanski list Korijere dela Sera gradonačelnik Anatolij Fedoruk.

Brojna tela stanovnika pronađena su u Buči tokom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošle nedelje, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tela 410 civila u područjima oko Kijeva, uključujući Buču.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija negira.

"Kjudi ubijani iz zabave ili besa. Rusi su pucali na sve što se kreće: prolaznike, ljude na biciklima, automobile s oznakom 'deca'", rekao je Fedoruk za Korijere dela Sera.

"Buča je ruska odmazda za ukrajinski otpor", rekao je dodajući da su delovi grada pretvoreni u koncentracijski logor bez vode i hrane i da je svako ko je pokušao izaći bio je ubijen.

Ipak, na snimku koji su objavili ukrajinski mediji 1. aprila vidi se Fedoruk koji objavljuje odlazak ruske vojske, ali tada ne pominje zločine koji su učinjeni nad civilima. ovim snimkom je ruski ambasador u UN Valentij Nebenzja dokazivao da je navodni masakr u Buči - manipulacija.

Dmitrij Medvedev, jedan od najbližih suradnika predsjednika Vladimir Putina, koji je i sam bio predsednik od 2008. do 2012., rekao je u utorak da su optužbe o ubojstvima civila u Buči "lažna ukrajinska propaganda".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju za genocid i trebao bi da se obrati Savetu Bezbednosti.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track