ZBOG NAJAVE NOVIH EU SANKCIJA RUSIJI, PORASLE CENE NAFTE: Barel u proseku viši za 1,1 dolar
Foto: Shutterstock

nestašice

ZBOG NAJAVE NOVIH EU SANKCIJA RUSIJI, PORASLE CENE NAFTE: Barel u proseku viši za 1,1 dolar

Planeta -

Cene nafte skočile su posle najave novih sankcija EU Rusiji.

Na londonskom tržištu cena barela nakon podneva bila je za 1,10 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,63 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,12 dolara višoj ceni, od 104,40 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na najave zapadnih zemalja da će Rusiji uvesti nove sankcije zbog rata u Ukrajini. Vašington će nove američke sankcije Moskvi objaviti ove nedelje.

Evropska komisija predložila je niz novih kaznenih mera, uključujući zabranu kupovine ruskog uglja i zabranu ulaska ruskih brodova u luke u EU.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da će posle zabrane uglja, slediti nafta a zatim i gas. Nemački kancelar Olaf Šolc do sada se opirao zabrani uvoza ruskog gasa i nafte.

Kako bi obuzdale cene, zemlje saveznice SAD-a odlučile su prošle nedelje da koordinisano prodaju naftu iz strateških rezervi, drugi put u mesec dana, prenosi Index pisanje Hine.

Međutim, japanski ministar industrije Koići Hagiuda rekao je da Međunarodna energetska agencija (IEA) još radi na detaljima.

Ponuda pak kaska i Irak je danas objavio da je u martu proizveo 4,15 miliona barela nafte dnevno, za 222.000 barela manje od kvote koja mu je pripala sporazumom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju.

I neki drugi proizvođači, poput Angole i Nigerije, imali su teškoća sa popunjavanjem kvota, zbog slabih ulaganja i problema s održavanjem, što je dodatno pogoršalo problem snabdevanja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track