TANTE ZA KUKURIKU Evropska komisija pokreće mehanizam uslovljavanja protiv Mađarske: Mi vama pare, vi poštujete vladavinu prava
Foto: Profimedia

uredba

TANTE ZA KUKURIKU Evropska komisija pokreće mehanizam uslovljavanja protiv Mađarske: Mi vama pare, vi poštujete vladavinu prava

Planeta -

Šefica Evropske komisije Ursula von der Lajen najavila je da će Komisija pokrenuti postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korišćenje sredstava iz evropskih fondova uslovljava poštovanjem vladavine prava.

"Poverenik za budžet Johanes Han danas je razgovarao sa mađarskim vlastima i izvestio ih da ćemo im poslati zvanično obaveštenje o pokretanju mehanizma uslovljavanja", izjavila je Fon der Lajen.

Uredba kojom se uspostavlja opšti režim uslovljavanja za zaštitu budžeta Unije u slučaju povreda načela vladavine prava u državama članicama stupila je na snagu 1. januara 2021.

Uredbom, koja nikad nije korišćena, omogućuje se Veću da na zahtev Evropske komisije donese, između ostalog, mere poput suspenzije plaćanja koja se finansiraju iz budžeta EU ili suspenzije odobrenja jednog ili više programa finansiranih iz tog budžeta

Mađarska i Poljska, koje bi zbog te uredbe mogle da ostanu bez znatnih sredstava iz evropskih fondova, obratile su se u martu prošle godine Sudu EU i zatražile njeno poništenje, a Sud je u februaru ove godine u potpunosti odbacio njihov zahtev.

Najava o početku primene postupka protiv Mađarske dolazi samo dva dana nakon što su mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fides četvrti put pobedili na parlamentarnim izborima.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track