UKRAJINSKI AMBASADOR POZVAN NA RAZGOVOR: Zbog uvredljivih komentara na račun Budimpešte
Foto: Rita Franca/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

mađarska

UKRAJINSKI AMBASADOR POZVAN NA RAZGOVOR: Zbog uvredljivih komentara na račun Budimpešte

Planeta -

Ukrajinski ambasador u Mađarskoj pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje zbog uvredljivih izjava o stavu Budimpešte povodom rata u Ukrajini.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, u komentarima objavljenim tri dana nakon što je premijer Viktor Orban ponovo izabran, rekao je da je Mađarska osudila invaziju Rusije, priznala suverenitet Ukrajine i primila stotine hiljada izbeglica koje beže od rata.

"Dakle, bilo je vreme da ukrajinski lideri prestanu sa uvredama upućenim Mađarskoj i priznaju volju mađarskog naroda, rekao je Sijarto u saopštenju, pozivajući se na ubedljivu pobedu na izborima u nedelju.

"Ovo nije naš rat, tako da želimo i ostajemo van njega", dodao je Sijarto, ponovivši stav koji je pomogao Orbanu da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da se Orban plaši uticaja Rusije i da će morati da bira između Moskve i "drugog sveta“

Orban je osudio rusku invaziju, koju Kremlj opisuje kao „specijalnu vojnu operaciju“ i nije stavio veto na sankcije Evropske unije protiv Moskve.

Ali se uzdržao da direktno kritikuje predsednika Vladimira Putina i rekao je da se ne slaže sa sankcijama, odbacujući ideju o ograničavanju uvoza nafte i gasa iz Rusije, rekavši da bi to uništilo mađarsku ekonomiju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track