FINIŠ PREDSEDNIČKE TRKE U FRANCUSKOJ Favoriti prvog kruga Makron i Mari le Pen! Sledi još kratki onlajn duel!
Foto: Printscreen Youtube

predsednički izbori

FINIŠ PREDSEDNIČKE TRKE U FRANCUSKOJ Favoriti prvog kruga Makron i Mari le Pen! Sledi još kratki onlajn duel!

Planeta -

Favoriti prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, odlazeći predsednik, centrista Emanuel Makron i kandidatkinja ekstremne desnice Marin le Pen danas će u medijima imati kratak onlajn duel, dok se prema anketama smanjuje jaz izmedju ta dva kandidata, preneo je danas tamošnji list Sid-Uest.

Četiri dana pred prvi krug predsedničkih izbora zakazanog u nedelju, Makron i Le Penova će se uključiti u 20.00 u program privatne televizije TFI u emisiji "Deset minuta za ubedjivanje".

Novinar će im naizmenično postavljati pitanja o 100 dana predsedništva ukoliko pobede na izboriima.

Liderka ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje (Le Rassemblement national) koja je usvojila umereniji ton tokom izborne kampanje, ušla bi u drugi krug izbora sa oko 23 odsto glasova, dok bi za Makrona glasalo oko 28 odsto glasova, rezultati su poslednje ankete.

Makron je sigurno imao koristi od rata u Ukrajini i "efekta zastave" koji podrazumeva naklonost gradjana prema aktuelnom predsedniku, naveo je Sid-Uest.

Lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon koji bi osvojio okko 16 odsto u prvom krugu, pojačao je svoju kampanju u nadi da udje u drugi krig.

Za izbore u prvom krugu takmiče se 12 kandidata.

Predizborna tišina u Francuskoj počinje u petak uveče u ponoć i trajaće do nedelje u 20.00 po zatvaranju birališta.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track