ŠOK POZIV PEKINGA VAŠINGTONU: Ukinite sankcije Rusiji, to će pomoći rešavaju ukrajinske krize!
Foto: Foto Kineski radio internacional

jasno

ŠOK POZIV PEKINGA VAŠINGTONU: Ukinite sankcije Rusiji, to će pomoći rešavaju ukrajinske krize!

Planeta -

Kina je pozvala Sjedinjene Države da ukinu sankcije Rusiji, tvrdeći da će to pomoći u rešavanju invazije Moskve na Ukrajinu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijen rekao je da bi SAD trebalo da prestanu da prete Moskvi sankcijama ako žele da vide napredak u mirovnim pregovorima Rusije i Ukrajine.

„Ako su Sjedinjene Države zaista zainteresovane za rešavanje ukrajinske krize, trebalo bi da prestanu da mašu kartom sankcija“, rekao je Džao na brifingu u sredu.

Džao je ranije kritikovao odluku Zapada da uvede sankcije Rusiji, navodeći da se Kina „uvek protivi jednostranim sankcijama“. Drugi portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova optužio je SAD da „profitiraju od haosa“ tekućeg rata.

Bela kuća je u sredu saopštila da Vašington, G7 i Evropska unija spremaju još jednu rundu sankcija protiv ruskih banaka i zvaničnika. Takođe će zabraniti nove investicije u Rusiji.

Taj potez je odgovor na kontinuirano granatiranje gradova Marijupolja i Harhiva, kao i na ubistva civila u gradu Buča, koji je ranije bio okupiran od strane Rusije — dela koja su Kijev i njegovi saveznici nazvali ratnim zločinima ruskih snaga.

Uprkos pozivima ukrajinskih zvaničnika, Kina je više puta odbijala da osudi rusku ofanzivu na svog prozapadnog suseda, umesto toga nastojeći da očuva trgovinske veze i ugostivši ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova prošle nedelje.

Ali u svojim komentarima u sredu, Džao je izveštaje o smrti civila u Buči nazvao „duboko uznemirujućim“.

Kurir.rs/Moscow Times

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track