ŠPIJUNSKA AFERA U SENCI RATA U UKRAJINI Radnik obezbeđenja Britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu za Ruse
Foto: Shutterstock, Ilustracija

Nemci ga izručili

ŠPIJUNSKA AFERA U SENCI RATA U UKRAJINI Radnik obezbeđenja Britanske ambasade u Berlinu optužen za špijunažu za Ruse

Planeta -

Pedesetsedmogodišnji britanski državljanin Dejvid Smit, koji je uhapšen 10. avgusta prošle godine zbog špijunaže u korist Moskve i prikupljanja obaveštajnih podataka trebao bi danas da se pojavi pred britanskim sudom.

Smit se inače brani sa slobode, a optužen je za više krivičnih dela po Zakonu o službenoj tajni. Između ostalog optužen je da je u Britanskoj ambasadi u Londonu prikupljao obaveštajne podatke.

Nemačke vlasti izručile su Velikoj Britaniji čuvara britanske ambasade u Berlinu, osumnjičenog za špijunažu u korist Rusije. Očekuje se da će se u četvrtak pred britanskim sudom pojaviti i 57-godišnji Dejvid Smit, prenosi Skaj njuz.

Nik Prajs, šef kancelarije tužioca za kriminal i borbu protiv terorizma, rekao je da je Smit optužen za devet krivičnih dela. Među njima je i optužba da je 57-godišnjak prikupljao informacije u britanskoj ambasadi, koje je potom preneo osobi za koju je verovao da je predstavnik ruske države, saopštilo je Krunsko tužilaštvo (CPS).

„On se tereti po sedam tačaka za prikupljanje informacija sa namerom da ih pošalje ruskim vlastima, pokušaj da saopštava i prenosi informacije osobi za koju veruje da je pripadnik ruskih vlasti“, rekao je Prajs.

Britanac je uhapšen 10. avgusta prošle godine i navodno je počinio krivična dela između oktobra 2020. i avgusta 2021. Njegovo hapšenje je rezultat zajedničke istrage nemačkih i britanskih vlasti, a istražitelji su pregledali njegov dom i kancelariju. izjava tužilaštva.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track