MASLINASTOZELENA MAJICA I PATIKE OD 50 DOLARA: Zelenski nije slučajno batalio elegantna plava odela i obukao "uniformu" naroda
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrajini

MASLINASTOZELENA MAJICA I PATIKE OD 50 DOLARA: Zelenski nije slučajno batalio elegantna plava odela i obukao "uniformu" naroda

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odlučio je da svoja elegantna odela zameni običnom majicom. I ne odustaje od takvog imidža.

Na početku sukoba u Ukrajini, Zelenski se u medijima pojavljivao u standarnom plavom odelu političara, sa belom košuljom i kravatom.

Kako su dani prolazili, batalio je uniformu političara jednostavnom maslinasto zelenom majicom (i povremeno vojnom košuljom), a u Buči gde se Moskva i Kijev međusobno optužuju za ubistva civila se, navodno, pojavio u patikama od 50 dolara.

Vijetnamski rat je okončan zbog pritiska šire javnosti u Sjedinjenim Državama, a ovaj pritisak je proizašao iz jezivih slika novinara koji su rizikovali svoje živote da obaveste svet o tome šta se zapravo dešava.

Slike su ono što opstaje u psihi društva jer su vizuelni dokument određene ere ili sukoba. Treba se samo setiti "žene u belom šalu" kako stoji na automobilu tokom sudanskih protesta 2019. godine, "muškarca u beloj košulji" ispred tenkova na Tjenanmenu 1989. ili "žene u crvenoj haljini" koju napadaju turski vojnici tokom antivladinih demonstracija u Istanbulu 2013.

Ukrajinci su to dobro razumeli i predstavili se kao Davida u borbi protiv Golijata, apelujući na običnog čoveka. Zelenski je isto tako svestan važnosti mišljenja javnosti ali i imidža koji gaji - običnog čoveka koji se našao u neuobičajenim okolnostima i deli sudbinu svoje zemlje sa svojim narodom.

Kao neko ko je na mesto predsednika 2019. došao kao glumac-komičar suočio se sa skepsom mnogih da li će biti dobar predsednik, on sada igra ulogu života i predstavlja se kao običan čovek u borbi za suverenitet svoje zemlje, vrlo dobro svestan moći kostima i njegove boje (maslinastozelena, boja masline, simbola mira).

Nasuprot njemu je ruski predsednik Vladimir Putin, poznat po skupom modnom ukusu i luksuznim palatama, koji se nedavno na skupu podrške pojavio u jakni od 14.000 dolara.

Kada mu je američki predsednik Džo Bajden ponudio utočište, Zelenski mu je navodno odgovorio: "Meni je potrebna municija, a ne vožnja".

U obraćanju svetskim parlamentarcima i zvaničnicima, 44-godišnji Zelenski sada stalno bira maslinastu majicu, što kod mnogih izaziva oduševljenje, ali ima i onih koji nisu impresionirani.

"Razumem da su vremena teška, ali da li predsednik Ukrajine ima odelo", pitao je ekonomista Piter Šif, što je izazvalo zgražavanje pristalica Zelenskog koji su pojurili da objasne da majica nije izraz nepoštovanja prema svetskim liderima već znak poštovanja i svesti šta se dešava u Ukrajini. Umesto da nosi uniformu, Zelenski je izabrao uniformu običnog čoveka.

"On nosi odeću koja ga povezuje sa oružanim snagama, a da ne deluje militaristički, i šalje poruku da je fokusiran na praktična pitanja“, rekla je Indipendentu Rebeka Arnold, viši predavač istorije odevanja na Institutu umetnosti Kortold u Londonu.

"Boja je posebno važna za ovo – odeća se povezuje sa svakodnevnim ljudima, čineći i njega delom njihove borbe, ali boja i ponavljanje ove odeće ih čine uniformom za njegovo vođstvo i sugerišu da je spreman za akciju", rekla je ona.

On, dakle, komunicira sa onima oko sebe u vladi, ali što je važno, preko digitalnih medija i običnih medija, povezuje se sa narodom svoje zemlje i širom sveta. To je vizuelni i materijalni ekvivalent njegovih reči – da svet mora biti ujedinjen u akciji, poručila je Arnold.

Zelenski nije prvi lider tokom rata ili sukoba koji je svojom odećom slao takvu poruku. Mnogi lideri su razumeli moć odeće da prenese političku poruku i preokrene mišljenje javnosti.

Tokom Drugog svetskog rata, Vinston Čerčil je uslikan sa crnim Homburg šeširom, kako puši cigaru, kao da želi da kaže "sve je normalno" čak i kada su bombe padale na London a nemačke snage marširale Evropom.

Kubanac Fidel Kastro se svojoj naciji, ili Ujedinjenim nacijama, uvek obraćao obučen u vojnu uniformu sa ukrašenim epoletama, kao stalni podsetnik svetu svoje revolucionarne prošlosti.

Posle napada na SAD 11. septembra, Džordž Buš je iskoristio vatrogasni razglas dok je posetio tinjajuću ruševinu kula bliznakinja u Donjem Menhetnu, da bi objavio: "Čujem te! Mogu da te čujem! Čuje te ostatak sveta. I ljudi koji su srušili ove zgrade uskoro će čuti sve nas". Potom se pojavio na nosaču aviona Abraham Linkoln u punoj avijatičarskoj opremi kako bi proglasio pobedu u Iraku.

U Mjanmaru, opoziciona liderka Aung San Su Ći decenijama je nosila ispeglani svileni longi, odavajući osećaj tihog, gracioznog prkosa, kada bi je odveli generali hunte.

Mao Cedng i Komunistička partija Kine nosili su "Mao odelo" koje je trebalo da ih "poveže" sa narodom.

"Odeća odražava naše emocije, strasti i svrhu. U širem smislu, ona može da posluži kao izjava o stanju naše kulture. Najpametniji lideri shvataju da ono što nose može da govori umesto njih i pošalje poruku koja je jača od bilo kog govora“, rekla je Hildi Kurik, bivša direktorka komunikacija za časopis Vog.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track