DIJAMETRALNE SUPROTNOSTI: Kina i Zapad imaju dva vrlo različita pristupa pandemiji koronavirusa
Foto: EPA / Mohammed Badra

zatvaranje ili otvaranje

DIJAMETRALNE SUPROTNOSTI: Kina i Zapad imaju dva vrlo različita pristupa pandemiji koronavirusa

Planeta -

Kina se bori da stavi pod kontrolu porast broja slučajeva kovida-19, nakon što je varijanta BA.2 izazvala najgore stope infekcije u zemlji od kada je virus prvi put otkriven u Vuhanu pre više od dve godine.

Uzrok brzog uspona je varijanta omikron - i njena zaraznija podvarijanta, BA.2, koja je već postala dominantna u SAD, Evropi i mnogim delovima sveta.

Odgovor Kine je, međutim, veoma različit od reagovanja ostatka sveta. Peking se drži svoje "nula kovid" politike, dok se većina drugih prilagođava da živi sa virusom.

Vladajuća Komunistička partija nedavno je najavila raspoređivanje hiljada vojnog osoblja u zaključanom gradu Šangaju kako bi pomogla u obaveznom pregledu svih 25 miliona stanovnika.

Kineske zdravstvene vlasti su u više navrata upozoravale na potencijal da zdravstveni sistemi budu preopterećeni ako se virus proširi na populaciju od 1,4 milijarde – posebno imajući u vidu nisku stopu vakcinacije među starijim osobama – dok su sprovodili svoje radikalne pokušaje da se uguši infekcija.

U međuvremenu, u SAD i Evropi, lideri pronalaze načine da zaobiđu kovid koji bi uskoro možda mogao da postane endemska bolest. Zakonodavci u Senatu složili su se ove nedelje oko dvopartijskog zakona o pomoći u iznosu od 10 milijardi dolara za kovid koji omogućava američkoj administraciji da kupi više vakcina, održi kapacitete za testiranje i nastavi istraživanja.

Taj potez usledio je u trenutku kada kompanije i brojne države ukidaju svoja poslednja preostala pravila, dok lideri zemalja deluju sve nespremnije da nametnu nova stroga pravila u bliskoj budućnosti.

"Zatvaranje radi zatvaranja nema nikakvog smisla“, rekao je za CNN dr Entoni Fauči, glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena i direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

U Engleskoj je nekoliko preostalih mera protiv kovida okončano prošle nedelje, a premijer Boris Džonson je ohrabrio Britance da budu "pažljivi i obazrivi“ ako su pozitivni, ali više ne traži od njih da se izoluju.

Dakle, koji pristup je najprikladniji? Prema ekspertima, to nije jednostavan odgovor.

"Javno zdravlje je u velikoj meri lokalna stvar“ sa stepenom imuniteta koji se dramatično razlikuje među zemljama, rekao je za CNN Endi Pekoš, virolog na Školi javnog zdravlja Džon Hopkins.

To takođe znači da se porast slučajeva u Kini neće nužno ponoviti na drugim mestima.

"Očekujem da ću videti izvesno oživljavanje (virusa u SAD), ali to je sasvim drugačija slika, čak i sa povećanjem omikron podvarijante BA.2“, dodao je Džastin Lesler, epidemiolog na Gilings školi za globalno zdravlje Univerziteta Severne Karoline.

Lesler je rekao da je, s obzirom na stopu imuniteta u populaciji, verovatniji "blagi pad“ zaraženih u SAD nego dramatičan skok u Kini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track