RUSI POSLALI MAĐARIMA NUKLEARNO GORIVO, I TO VAZDUŠNOM LINIJOM: Morali smo da nađemo alternativno rešenje
Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / AFP / Profimedia

ukrajinska kriza

RUSI POSLALI MAĐARIMA NUKLEARNO GORIVO, I TO VAZDUŠNOM LINIJOM: Morali smo da nađemo alternativno rešenje

Planeta -

Mađarska je primila prvu pošiljku nuklearnog goriva za svoju nuklearnu elektranu Paks iz Rusije vazdušnim putem, nakon što je rat u Ukrajini onemogućio transport železnicom, saopštio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je ponovio da je Mađarska odbacila uvođenje bilo kakvih sankcija ruskoj nafti i gasu, dodajući da je uvođenje bilo kakvih sankcija za aktivnosti vezane za nuklearnu energiju takođe "crvena linija“ za Mađarsku.

"Gorivo (za fabriku u Paksu) je uvek dolazilo iz Rusije železnicom preko Ukrajine, nažalost... ovo više nije moguće pa smo morali da pronađemo alternativni način za isporuku“, rekao je Sijarto i dodao da je pošiljka goriva stigla preko vazdušnog prostora Belorusije, Poljske i Slovačke u Mađarsku uz odobrenje sve tri zemlje, jer nuklearna energija ne podleže nikakvim sankcijama Evropske unije.

Mađarska želi da proširi svoju nuklearnu elektranu Paks od 2 gigavata, izgrađenu u Rusiji, sa dva VVER reaktora ruske proizvodnje, svaki kapaciteta 1,2 gigavata.

Projekat, koji je 2014. dodeljen bez tendera nuklearnom gigantu Rosatomu, često se navodi kao znak toplih veza između mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina. Projekat je imao kašnjenja.

Orban, koji je ponovo izabran za četvrti uzastopni mandat na izborima u nedelju, rekao je da Budimpešta želi da ojača svoje zapadne saveze, pošto je budućnost Mađarske u EU i čvrsto unutar NATO.

Ali on je takođe rekao da je Mađarska spremna da plati rublje za ruski gas, razbijajući redove EU koja je tražila jedinstven front u suprotstavljanju zahtevu Moskve za plaćanje u nacionalnoj valuti.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track