EU IPAK UVODI ZABRANU UVOZA RUSKOG UGLJA? Nemačka pritiska a Mađarska se protivi: To je crvena linija za nas!
Foto: Shutterstock

ukrajinska kriza

EU IPAK UVODI ZABRANU UVOZA RUSKOG UGLJA? Nemačka pritiska a Mađarska se protivi: To je crvena linija za nas!

Planeta -

Evropska unija bi uskoro mogla da donese odluku o zabrani uvoza ruskog uglja zbog rata u Ukrajini, a u ponedeljak i o naftnom embargu

Novi krug sankcija EU Rusiji - uključujući zabranu uvoza uglja - mogao bi biti dogovoren danas ili sutra, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Do toga dolazi jer EU juče nije uspela da se dogovori o predloženim sankcijama za zabranu ruskog uglja.

Skaj njuz prenosi, pozivajući se na neimenovnai izvor iz EU, da bi Unija danas trebalo da donese odluku o zabrani uvoza, ali će mere stupiti na snagu tek sredinom avgusta.

Navodno je da je do kašnjenja došlo zbog pritiska Nemačke, glavnog uvoznika ruskog uglja u EU. Evropa dobija oko 30% uglja iz Rusije.

Ni Mađska nije spremna da prihvati zabranu uvoza uglja.

Mađarski ministar spoljnih poslova rekao je da ta zemlja ne podržava predloge energetskih sankcija Rusiji.

Peter Sijarto takođe je rekao da je uvođenje sankcija za bilo koje aktivnosti povezane sa nuklearnom energijom "crvena linija" za Mađarsku. Mađarska je dobila novu pošiljku goriva za svoju nuklearnu elektranu i to vazdušnim putem.

U međuvremenu, Ukrajina je kritikovala Mađarsku zbog njezine spremnosti da plaća ruski gas u rubljima jer to podržava rusku ekonomiju.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da takav stav Mađarske podstiče Rusiju da "počini nova zverstva nad Ukrajincima" i pozvalo zemlju da dođe na pravu stranu istorije.

Kada je reč o naftnom embargu, svetske agencije prenose izjavu neimenovanog visokog zvaničnika EU da će se o tom pitanju u Briselu razgovarati u ponedeljak.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track