KINA SADA DRONOVIMA PRATI LOKDAUN U ŠANGAJU: Stanovnicima poručeno da "kontrolišu želju duše za slobodom" i ne krše zabrane
Foto: Profimedia/Tpg/Zuma Press

distopija

KINA SADA DRONOVIMA PRATI LOKDAUN U ŠANGAJU: Stanovnicima poručeno da "kontrolišu želju duše za slobodom" i ne krše zabrane

Planeta -

Kina koristi dronove koji lete iznad stambenih blokova u Šangaju i mrzovoljnim stanovnicima poručuju da "kontrolišu želju duše za slobodom“ i ne krše karantin uveden zbog pojave novih slučajeva koronavirusa.

Bespilotne letelice su aktivirane nakon što su se ljudi, zatvoreni u svojim domovima, pobunili i požalili da će pre umreti od gladi nego od korone, jer nemaju hrane ni vode.

Na snimku koji je podelila dopisnca Ekonomista Alis Su vidi se dron koji lebdi iznad zgrada i ljudima na balkonima naređuje da prestanu sa pevanjem.

"Stanovnici Šangaja idu na svoje balkone da pevaju i protestuju zbog nedostatka zaliha. Pojavljuje se dron: 'Molimo vas da se pridržavate ograničenja. Kontrolišite želju svoje duše za slobodom. Ne otvarajte prozore i nemojte pevati".

U sprovođenju antikovid mera, kineske vlasti koriste i pse-robote sa glasnim zvučnicima koji ponavljaju pregršt jednostavnih poruka: "Nosite masku, operite ruke, proverite temperaturu". Lokalni sajt Pejper (Paper) navodi da psi roboti već postižu željeni efekat jer lokalni stanovnici osećaju da ne mogu da se ogluše o naredbe pasa.

Ove distošijske scene posledica su drakonskih mera Pekingove politike o "nula kovida" zbog kojih je najmnogoljudniji grad u zemlji - Šangaj - zatvoren a njegovi stanovnici, kojih ima oko 26 miliona, ne smeju da napustaju svoje domove i u potpunosti zavise od lokalnih vlasti u isporuci osnovnih zaliha.

A društvene mreže su pune ljutih stanovnika koji se žale da ne mogu da naruče hranu jer je sistem za dostavu zagušen.

Vlasti su naredile da se ceo grad zatvori, nakon prvobitne ideje da se najpre zatvori jedna pa onda druga strana grada.

Dok Zapad ukida mere i živi sa omikronom, Kina pokušava da je potpuno iskorijeni virus.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track