NAJMRŠAVIJI NEBODER NA SVETU: Oblakoder od 84 sprata na Menhetnu spreman za stanare, cena prava sitnica VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

3. najviši u njujorku

NAJMRŠAVIJI NEBODER NA SVETU: Oblakoder od 84 sprata na Menhetnu spreman za stanare, cena prava sitnica VIDEO

Planeta -

Menhetn je dobio novu znamenitost - najmršaviji neboder na svetu.

Stenvej kula sa 84 sprata nalazi se u centru Menhetna u takozvanom "redu milijardera". Visoka je 435 metara i široka 17 metara što je zbog odnosa visine i širine od 24:1 čini "najvitkim neboderom na svetu“, kažu stručnjaci.

Stenvej je takođe jedna od najviših zgrada na zapadnoj hemisferi. Više od nje su dve zgrade u Njujorku - Svetski trgovinski centar i kula Central park.

U Stenveju postoji 60 stanova koji obuhvataju 84 sprata kule i susednu zgradu Stenvej hol.

Kulu je dizajnirala njujorška arhitektonska firma SHoP Architects, a izgradile su je JDS Development, Property Markets Group i Spruce Capital Partners, koji su počeli da grade 2013. godine. Direktor SHop-a Greg Paskuareli, nazvao je zgradu "projektom izuzetnih proporcija i epske grandioznosti".

Super-vitki neboderi, poznati i kao kule-olovke, postali su istaknuta obeležja horizonta Hongkonga 1970ih. Od tada su veliki gradovi poput Njujorka sledili njihov primer.

Neboder Stenvej se, piše CNN, elegantno, ali dramatično sužava pri vrhu gde se nalazi tripleks penthaus sa pogledom na Central park.

Arhitekte su rekle da je njihov glavni cilj bio da stvore novu i smelu interpretaciju horizonta Njujorka, istovremeno slaveći istorijske korene lokacije.

"Svaka predrasuda koju je naš tim imao o neboderima u razvoju grada Njujorka zamenjena je mogućnošću da se uradi nešto što nikada ranije nije urađeno“, rekao je Paskuareli.

Super-visoki toranj je dodatak Stenvej holu, istorijskoj zgradi iz 1925. godine poznatoj kao nekadašnji dom proizvođača klavira "Stenvej i sinovi" i koncertnoj dvorani. Ovo nekadašnje kulturno središte je pretvoreno u luksuzne domove.

Arhitekte kažu da su inspiraciju crpili iz "zlatnog doba nebodera na Menhetnu" i istorije njujorškog art dekoa.

Fasada tornja uključuje blokove terakote, materijala koji izgleda da menja boju i teksturu kada se vidi pod različitim svetlima i iz različitih uglova.

Stenvej tauer sada otvara svoja vrata za nove stanare, a iako je silueta zgrade "mršava", cene svakako nisu i kreću se u rasponu od 7,75 miliona dolara za studio apartman do 66 miliona dolara za penthaus.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track