KOFER SA PAKLENIM PREKIDAČEM JE UVEK UZ PUTINA: Viđen i na sahrani Žirinovskog, jedan od tri koje Rusija ima ! VIDEO
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

opasno

KOFER SA PAKLENIM PREKIDAČEM JE UVEK UZ PUTINA: Viđen i na sahrani Žirinovskog, jedan od tri koje Rusija ima ! VIDEO

Planeta -

Vladimir Putin pojavio se na sahrani Vladimira Žirinovskog, a snimci na kojima se vidi kako ruski predsednik jedva zadržava suze dok prilazi kovčegu obišli su svet.

Za Putinov dolazak crkva je bila ispražnjena, pa se na snimcima vidi da je u prostoriju gde je bilo izloženo telo preminulog političara ulaz bio dozvoljen samo njemu i telohraniteljima. Poređenja radi, dok je bivši predsednik Dmitrij Medvedev odavao počast Žirinovskom, na snimcima se vidi kako su i drugi ožalošćeni prisutni.

Putinovi telohranitelji ne odvajaju se, naravno, od ruskog predsednika, ali svima je zapao u oko jedan detalj - kršni muškarac koji je pratio predsednika s njegove leve strane nosio je crni kofer, prenosi Mondo.

U pitanju je, prenose mediji, "nuklearni kofer" koji Putina prati svuda, i uvek je u rukama ljudi iz njegovog najužeg kruga poverenja. Putinov kofer nije jedini, u pitanju su tri identična koje nose vrhovni zvaničnici Rusije, i dok je predsednikov uvek uz njega, nije uvek javnosti poznato kod koga su druga dva.

U ovoj akten-tašni nalazi se i prekidač, koji je bele boje, podvlače ruski mediji. Nije crveni kao što biste pomislili u prvi mah, ako se uzme u obzir šta ovo dugme zapravo radi. U pitanju je odašiljač koji emituje poruku o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Da bi ova poruka bila poslata i primljena na način koji označava lansiranje, potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različiih ljudi.

Kofer je uvek pod 24/7 nadzorom, otvara se samo uz pomoć strogo čuvane, personalizovane šifre i na ruskom se zove Čeget, po istoimenoj planini.

Razvijen je tokom administracije Jurija Andropova i stavljen u funkciju kada je Mihail Gorbačov preuzeo dužnost generalnog sekretara Centralnog komiteta Komunističke partije Sovjetskog saveza. Čeget je povezan na Kavkaz, specijalni sistem koji suži za komunikaciju viših vladinih zvaničnika tokom odluka o aktiviranju nuklearnog oružja. Takođe je na vezi sa Kazbekom, sistemom koji povezuje pojedince i agencije koje učestvuju u kontrolu Strateških nuklearnih snaga.

Iako postoji još od osamdesetih godina prošlog veka, prvi put je zvanično predstavljen javnosti 2019. godine, kada je otvoren pred kamerama TV kanala "Zvezda" ruskog Ministarstva odbrane. Tada je prikazano kako izgleda njegova unutrašnjost, ali iz očiglednih razloga nisu predstavljene sve tehničke funkcionalnosti ovog "paklenog" kofera.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja